5 Haziran 2022 Pazar

Biz Yaptık

Günaydın Dostlar,

Geçen gün genç bir arkadaşla konuşurken eskiden havaalanlarında hiçbir güvenlik olmadığı konusu gündeme geldiğinde çok şaşırdı. “Ne oldu da bu günlere geldik?” diye sordu. Ne olacak? Hepsini biz yaptık, maymunlar değil.


Patlayan bombalar, kaçırılan uçaklar ve diğer terör eylemleri süreci bu hale getirdi. Yanılmıyorsam ilk uçak kaçırma olayı 1960’ların başında yaşandı ve kaçırılan uçak Küba’ya indirildi. Gerisi de çorap söküğü gibi geldi. Elimizi kolumuzu sallayarak uçağa bindiğimiz günler çok geride kaldı.

Uçaklardan bahsedip de atmosfere değinmeden geçemeyiz. Mevsimlerin bozulmasına, havaların ısınmasına, binlerce yıllık buzulların erimesine kim neden oldu? Onu da biz yaptık, kuşlar değil. Başta Amerika ve Çin olmak üzere süratle elbirliği ile dünyayı bu hale getirdik. Düzeltmek için bir çaba harcanıyor mu? Çok az, çok yetersiz. Düzeltmek maliyet arttırıyor ve kimse bunu göze alamıyor. “Batarsak hep beraber batarız.” Mantığı ile süratle dünyayı bitiriyoruz. Kuşlar değil, biz bitiriyoruz.

Bozulan mevsimler tarımsal faaliyetleri de zora soktu. Zamanında yağmayan yağmurlar, haftalarca süren kuraklıklar bizim gibi doğal şartlarla üretim yapmaya çalışan ülkelerde sorun oluyor. Bu yazının konusu değil ama artık mevsimlerin bozulduğunu kabul edip yavaş yavaş damla sulama teknolojilerine geçmemiz gerekiyor. Yağmurların doğru zamanda yağmasını bekleyerek bir yere varamayız. Bu dünya o dünya değil artık. Hasat zamanı geldiğinde aldığımız ürün miktarı her sene azalıyor.

Bütün ülkeler bu durumun farkında ve gıda ihracatına her gün yeni kısıtlamalar geliyor. İthalatla çiftçiyi terbiye etmeye kalkarak bir yere varamayız. Çiftçilere her türlü desteği vermek hepimizin en büyük sorumluluklarından biri olmalı. Gün gelecek kimse kimseye hububatını satmayacak. Tarlaları bu hale inekler getirmedi, biz getirdik.

Yağmur ya hiç yağmıyor ya da şiddetli bir sağanak halinde her şeyi alıp götürüyor. Her yeri betonlaştırarak, dere yataklarına yerleşim yerleri kurarak, doğa ile inatlaşarak işleri bu noktaya biz getirdik. Koyunlar yapmadı, biz yaptık.

Karalar da sıkıntı var da denizler de yok mu? Orada da durum çok sıkıntılı? Geçen sene Marmara’nın halini gördük. Deniz kirliliği beyaz bir bulut olarak denizin üstüne çöktü kaldı. Hiç bu boyutta bir müsilaj tabakası görmemiştik. Tekneler su da değil de beyaz bir şeyin içinde hareket ediyor gibiydiler. Yıllardır Marmara’yı kirletenler bu sonuca zemin hazırladı. Firmaların denizleri kirletmesi önlendi mi? Hiç zannetmiyorum. Balıklar değil, biz bu hale getirdik.

Geçen sene ormanlarda yaşanan kâbusu üzüntü içinde haftalarca izledik. Yangın mevsiminde söndürme uçağı bulamadığımız gibi iki gün sonra da gıda sıkıntısı yaşayacağız. Isınan dünya, hazırlıksız bir ülke derken çok büyük alanlar yandı kül oldu. Bazı konular çok stratejiktir ve başka ülkelere güvenerek yola çıkamayız. Kendi önlemimizi kendimiz almalıyız. Sıkıntılı zamanda herkes “Önce can sonra canan.” der. Ormanları yanmasına sincaplar neden olmadı, biz yaptık.

Çok fazla belgesel izliyorum ve hayvanların sadece yemek, üremek ve bölgelerini korumak dertlerinin olduğunu görüyorum. O kadar masum, o kadar net bir hayatları var ki karınları tokken yanlarında dolaşan avlara bile dönüp bakmıyorlar. “Şu anda tok olsam da sürekli stok yapayım.” gibi bir arzuları da yok. Onlar karınlarını doyurunca saatlerce, günlerce uyuyorlar. Doymayan biziz.

Hayvanlar yapmadı, bitkiler yapmadı, dünya da kendi kendine ihanet etmedi; hepsini biz yaptık.

Sağlıklı kalın, mutlu kalın…

4 yorum:

  1. Sabah Sabah Evrankaya5 Haziran 2022 08:53

    Günaydın Dostlar,
    Yazılarımı Twitter'da AykutEvrankaya sayfasında, Facebook'ta Sabah Sabah Evrankaya sayfasında, LinkedIn'de Emin Evrankaya sayfasında takip edebilirsiniz.
    Sağlıklı kalın, mutlu kalın...

    YanıtlaSil
  2. Gizem Cetinturk5 Haziran 2022 10:38

    👏👏👏🌏 Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabah Sabah Evrankaya5 Haziran 2022 10:42

      Çok teşekkür ederim Gizem'cim...

      Sil
  3. Yapamaz olaydık 😩

    YanıtlaSil