7 Mayıs 2023 Pazar

Oteller

Günaydın Dostlar,

Sizlerin de bildiği gibi aylık raporlarımda otel fiyatlarındaki değişeme de yer veriyorum. Hemen belirtmek isterim ki bu benim takip ettiğim otellerdeki değişim. Birçok ilde ve ilçede çok fazla otel takip ediyorum ve o bölgedeki fiyat değişimi ile ilgili olarak iyi bir indikatör olduğunu düşünüyorum.



Geçen sene bu zamanlarda yazılarımı takip eden bir arkadaştan 6 Mayıs 2022 ile 6 Mayıs 2023 arasındaki gelişmeleri paylaşmam yönünde bir rica geldi. Ben de bu arkadaşa söz verdim ve “Bir sene sonra bu bilgileri paylaşacağım.” dedim. Beyin hücrelerim azalmış olsa da halen hafızam idare ediyor.

Dostlarım bilirler, ben tatil amaçlı otel ziyaretini pek sevmem. Geçmiş yıllarda zaman zaman annemlerin sürekli gittiği tesise üç beş gün gitmişliğim olsa da son yıllarda hastalıklar nedeniyle onlar da gidemeyince benim de tatil maceram bitmiş oldu.

Herhalde en son gittiğimizden beri dört beş yıl kadar oldu. O zamanlar iki kişi bir hafta yedi sekiz bin lira gibi bir fiyata kalabiliyordunuz. Benim listemde olmamasına rağmen ve en ufak bir gitme niyetim olmasa da geçen akşam şeytan dürttü ve o tesisisin fiyatına baktım. Bu yaz için (o da şimdiden alırsanız) iki kişilik fiyatın 74 bin TL olduğunu gördüm. Dört yılda on misli artış.

Gelelim 6 Mayıs mukayesesine. Bu iki tarih arasında otel fiyatları %110,24 oranında artmış.

Geçmişte de sık sık olduğu gibi en yüksek artış %337,69 ile Kütahya’da olmuş. Kütahyalı bir arkadaşımız bunun kaplıca turizmi ile ilgili olabileceğini belirtiyor.

İkinci sırada %318,76 ile Van yer alıyor. Van’a İran’dan çok fazla turist geldiğini biliyorum ve bunun bu durumla ilgili olduğunu düşünüyorum. İnşallah bir gün ben de gideceğim.

Üçüncü sırada %302,38 ile Konya var. Konya çok popüler. Geçen sonbaharda Konya’ya gittiğimde kalabalıktan Mevlâna Türbesi’ne girememiştim. Tren saati yaklaştığı için de bekleyemedim.

Dördüncü sırada %291,27 ile sevgili Eskişehir var. Eskişehir’de yaşadığım dönemlerde de söylediğim gibi Eskişehir ucuz bir yer değil ve bilhassa yaz aylarında çok kalabalık oluyor. Hafta sonlarında otellerin çoğu doluyor. Muhteşem parkları, müzeleri ve Porsuk Çayı ile Eskişehir muhakkak görülmesi gereken bir şehir. Uzun zamandır gidemedim, inşallah ilk fırsatta gidip çok sevdiğim dostlarımı göreceğim.

Beşinci sırada %248,51 ile Nevşehir var. Hepimizin tahmin edebileceği gibi bunun en büyük nedeni Kapadokya. Bu bölgede yerli ve yabancı turist sayısında artış var ve bilhassa bayramlarda çok kalabalık oluyor. Ankara’da doğmuş ve büyümüş biri olarak, halen Kapadokya’ya gitmemiş olmam da benim ayıbımdır.

Altıncı sırada %236,95 ile Gaziantep var. Nedenini çok bilesem de Gaziantep’teki otellerin genelde pahalı olduğunu biliyorum. O bölgedeki dostlarımız belki bizi bu konuda aydınlatırlar. Çok fazla gittiğim Gaziantep’e umarım bir gün yine giderim.

Yedinci sırada %170,66 ile Samsun var. Samsun hem işlek bir güzergahta bulunması hem de Ankara gibi illerden gidilmesi çok kolay olması nedeniyle çok ziyaretçi alıyor.

Sekizinci sırada %170,32 ile İzmir var. İzmir’de çok sevdiğim dostlarım var ve sürekli davet ediyorlar ama bu fiyatlarla çok sık gidemiyoruz. Geçen hafta önemli bir fuar vardı ve beş bin TL’nin altında oda bulabilmek imkânsız bir hale geldi. Birçok arkadaşım İzmir’in dışında ilçelerinde kaldı.

Dokuzuncu sırada %145,98 ile Antalya var. Sorulsa hepimiz Antalya’yı daha yukarlarda bir yerde tahmin ederiz ama gördüğünüz gibi zar zor ilk dokuza girebildi.

Onuncu sırada %131,88 ile Ankara var. Güzel Ankara’mızın geleni gideni çok oluyordur.

Dostlar ilk on bölgeyi paylaştım. Gördüğünüz gibi Bodrum ilk on listesinde yok bile. Bodrum'daki artış %91,44.

Yine ilk 10’a giremeyen illerden Adana’da %120,46, Mersin’de %85,99 oranında artış oldu. İstanbul’daki artış ise sadece %48,66.

Allah izin verirse 365 gün sonra yine gelişmelere bakarız.

Sağlıklı kalın, mutlu kalın…

3 yorum:

  1. Sabah Sabah Evrankaya7 Mayıs 2023 08:39

    Günaydın Dostlar,
    Yazılarımı Twitter'da AykutEvrankaya sayfasında, Facebook'ta Sabah Sabah Evrankaya sayfasında, LinkedIn'de Emin Evrankaya sayfasında takip edebilirsiniz.
    Sağlıklı kalın, mutlu kalın...

    YanıtlaSil
  2. Bende Adana, Antalya,İzmir ve Bodrum otel fiyatlarındaki artış bilgilerim, seninle aynı paralelde.

    YanıtlaSil