30 Nisan 2023 Pazar

Hamburger Aşkı

Günaydın Dostlar,

Sabah çalışmalarımı yaparken artan dürüm döner fiyatları dikkatimi çekti ve 1 Ocak 2021’den bugüne kadar ne kadar arttığına baktım. Her şeyin fiyatının arttığını bilsek de gördüğüm rakam beni çok şaşırttı. Galiba çok çabuk unutuyoruz.

Dürüm fiyatı bugün 139,00 TL olmuş. Dostlar, sadece 28 ay öncesinden bahsediyoruz. Fiyatların artması normal bir gelişme olsa da neredeyse yedi misli artması çok kolay yutulabilecek bir lokma değil. Hangimizin geliri bu kadar çok arttı?



Dört kişilik bir aile gözünü karartıp köşedeki büfeye yürüyüp dört dürüm yemeye kalksa 556,00 TL ödemesi gerekiyor. Daha bunun içecek boyutu da var. Bu gibi mekanlarda içeceklerin de otuz kırk lira civarında satıldığını düşünürsek çok zor bir meblağdan bahsediyoruz. Öğlen yemeğinde gidip çabucak bir dürüm yiyebilmek de lüks oldu.

Sonuçta, deniz kıyısında aşk yemeği yemekten söz etmiyoruz. Bütün istediğimiz kaldırımda bir dürüm yemekti. Eskiden bu fiyatlar balıkçılar için konuşulurdu.

Uzmanlar, yıllarca hayvancılığın gittiği yön konusunda makaleler yazdılarsa da pek bir yere varamadık. Marketlerde 350,00 TL’ye kıyma satılırsa dürüm de 139,00 TL olur.

Dikkatimi çektiği için bu konu hakkında bir de tweet attım. Şaşkınlığını gizleyemeyen dostlarımız hamburger fiyatlarını sormaya başladılar. En meşhur hamburgercilerin en meşhur menülerinin fiyatına baktığımda orada da durumun aynı olduğunu gördüm.

Şu anda en meşhur hamburger menüler 135,00 TL. Dürümden dört lira daha ucuz. Burada kocaman bir liste yapmayacağım ama ne yöne dönseniz durum aynı. Bir porsiyon kıymalı pide 120,00 TL civarında satılıyor. Büyük boy bir pizzanın fiyatı 200,00 TL’den fazla. Fıstıklı baklavanın kilosunun 700,00 TL’nin üzerinde olduğu konusuna da hiç girmeyelim. Antep fıstığı artık değerli bir yatırım aracı oldu.

Çok yiyemesem de ayıptır söylemesi mantıyı çok severim. Bugünlerde 170,00 TL ve üzeri fiyatlarla satılan bir porsiyon mantıya kaçımız ulaşabiliriz veya yılda kaç kere yiyebiliriz. Allah’tan doktorum “Çok fazla glüten yeme.” dedi de mantı hayatımdan çıktı.

Bütün bu sohbetler bana Amerika’ya toplantıya gittiğimiz günleri hatırlattı. Bu toplantıların en güzel yanlarından biri de yılda bir kere de olsa çeşitli ülkelerden gelen arkadaşlarımızla sohbet etmekti.

Akşam yemeklerinden sonra sohbet zamanıdır. Sizde durum nasıl, bizde durum nasıl sohbetleri başlar. Tabii bu arada “Türkiye’de kar yağar mı?” gibi sorularla da karşılaşırsınız ama onlara ben genellikle cevap vermezdim. Boş boş bakar geçiştirirdim.

Güney Amerika’dan Kolombiya, Venezuela gibi ülkelerden gelen arkadaşlarla konuşurken sürekli olarak hayat pahalılığından şikâyet ederlerdi. İçecek sektöründe çalıştığımız için de ilk mukayese konularından biri içecek fiyatları olurdu.

O zamanlar bizde hamburger menü fiyatları 15,00 TL iken oralarda 150,00 TL civarındaydı. Mukayeseyi o günlere uyarlayarak yapıyorum. Kendi kendimize “Bir hamburger menü için bu ne biçim bir para?” derdik. Ülkesine göre meşrubat fiyatı da, hamburger fiyatı da bizden en az on misli daha pahalı idi.

Yukarıdaki fiyatlar da gösteriyor ki bu konuda bu ülkeleri yakalamışız. Bu gidişle bir tane old timer yiyebilmek sadece anılarımızda kalacak.

Sağlıklı kalın, mutlu kalın…

2 yorum:

  1. Sabah Sabah Evrankaya30 Nisan 2023 08:46

    Günaydın Dostlar,
    Yazılarımı Twitter'da AykutEvrankaya sayfasında, Facebook'ta Sabah Sabah Evrankaya sayfasında, LinkedIn'de Emin Evrankaya sayfasında takip edebilirsiniz.
    Sağlıklı kalın, mutlu kalın...

    YanıtlaSil