4 Haziran 2016 Cumartesi

Ateş Amca...

Günaydın dostlar…

Amcanın tam ismi, Ateş İlyas Başsoy. Ateş amca bundan 5-6 sene kadar önce “AKP Neden Kazanır? CHP Neden Kaybeder” başlıklı bir kitap yazmış. Her zaman olduğu gibi ben de bu kitabı basıldıktan 5-6 sene sonra ancak okuyabildim.
Ateş amca reklam işi yapıyor. Kendi ajansı var. 2009 yerel seçimlerinde, Antalya yerel seçimleri kaybedildikten sonra, Tayyip amcanın “çok ama çok anormal bir durum” demesine neden olan kampanyayı yürüten kişi.


CHP’nin adayı Mustafa Akaydın’ın hemen hemen hiçbir şansı yokken, bu amcanın ortaya attığı fikirlerle seçimi kazanmasını sağlayan, sokağın nabzını iyi okumayı başarabilen bir uzman. Kendisi reklam kökenli olmasına rağmen, 2009 yerel seçimleri örneğinde olduğu gibi, günümüzde seçimleri kazanmanın siyasi reklamlarla değil, ancak başarılı bir algı yönetimi kampanyası ile mümkün olabileceğini anlatıyor. Ne Menderes Türel, ne de partisi böyle bir neticeyi hiç beklemiyorlardı.

Ortaya atılan konu, seçim sonuçlarını (Ateş amcanın tanımlamasıyla) siyasetsiz seçmenlerin belirlediği gerçeğidir. Ülkemizde hiçbir partiye gönül bağı olmayan, tamamen kendi derdi ve menfaatlerinin peşinde olan %30’luk bir seçmen kitlesi var. Bu kitleyi, yaptıkları veya yapacakları hizmetlerle kendi yönüne çekmeyi başarabilen parti, seçimi de kazanıyor. Bu grubun belli bir yapısı yok. İçlerinde her kesimden insan var. 

Günümüzde AKP’nin de, CHP’nin de %20’lik bir çekirdek seçmeni var. Burada sorulması gereken soru, “Çekirdek seçmen %20 iken nasıl oluyor da AKP oyların yarısını alıyor?”. Alıyor zira son seçimlerde siyasetsiz seçmenlerin oylarının hepsini alıyor. CHP bu pastadan en fazla %2-3 gibi bir pay alabiliyor.

Bu aşamada hemen şunu da belirteyim; Ateş amcanın çok sinir bozucu bir tarzı var. Bütün kitap boyunca her şeyi ben bilirim tonundaki ukalalık devam ediyor. Geçmiş yıllardaki tecrübelerim bana gösterdi ki, bu reklam işi ile kibir ve ukalalık arasında doğru bir orantı var. Yaratıcı fikirler kendine çok fazla güveni olan insanlardan çıkıyor.

Tarzı çok sinir olmakla beraber, bizim amcanın tespitleri çok doğru. Gelecek 5-6 yıl içinde şöyle olur, böyle olur dediği şeylerin, büyük bir çoğunluğu gerçekleşti. Çeşitli sosyal platformlarda bizler gibi düşünenleri mutlu etmekten başka bir işe yaramayan paylaşımlarla hiçbir yere varılamayacağını çok net bir dille anlatmış. Amcanın sevdiğim bir diğer özelliği de, basit ve net konuşuyor olması. Kitabın içi bir sürü ağdalı cümle ile doldurulmamış.
Antalya başarısından sonra benzer çalışmalar genel seçimler içinde yapılmak istenmiş ama bir türlü Ankara’daki CHP içi kemikleşmiş muhalefeti aşamamışlar. Başarısızlıkları bir yaşam şekli olarak benimsemiş şahıslar, hiçbir şeyin değişmemesi için ellerinden geleni yapmışlar.
Ateş amcanın da katkılarıyla CHP 2009’da Antalya’da yerel seçimleri kazanmış. Peki, sonra ne olmuş? Cevap veriyorum, hiçbir şey olmamış. Seçim kampanyası sırasında verilen sözlerin hiçbiri tutulmamış. Doğal olarak da bir sonraki seçimde Menderes Türel geri gelmiş.

Bu kitapta, Selim Türkhan ismiyle tanımlanmış olan siyasetsiz seçmen de en çok sözlerin tutulmamasına bozuluyor. Bunlar makul insanlar ve söz verilen hizmetleri almak istiyorlar.

Son 13 yıldır da gördüğümüz gibi eğer ki seçimleri kazanmak istiyorsanız; o partiyle, bu partiyle değil, Süleyman Türkhanlarla koalisyon kurmanız gerekiyor. %30’lara varan çok büyük bir oy potansiyelini yanınıza çektiğiniz zaman açık farkla birinci parti olabiliyorsunuz.
Bu kitap her ne kadar 5-6 yıl önce yazılmış olsa da, yine de okumayan bütün arkadaşlara tavsiye ederim. İlginç bir kitap ve içinde enteresan yaklaşımlar ve sıra dışı düşünceler var. Ateş amcanın her dediği ile hemfikir olmak zorunda değiliz ama en azından ne dediğine birazcık kulak kabartabiliriz…

Sağlıklı kalın, mutlu kalın…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder