15 Ocak 2023 Pazar

Jimnastik Postası 2022

Günaydın Dostlar,

Arkadaşlarımdan şöyle bir yorum geldi “Bütün konuları özetledin, bir tek spor kaldı.” O zaman gelin bu sabah spor konularını da özetlemeye çalışalım.



Her sene dünyanın çeşitli yerlerinde yüzlerce tenis turnuvası düzenleniyor. İrili ufaklı birçok turnuva olmakla beraber bunların en önemlileri Melbourne (Avustralya Açık), Paris (Fransa Açık), Londra (Wimbledon) ve New York (Amerika Açık) turnuvalarıdır. Bu dört turnuvaya tenis dünyasında “Grand Slam” diyorlar.

30 Ocak’ta tenis sezonunun en önemli dört turnuvasından biri olan (grand slam) 2022 Avustralya Açık Turnuvasını erkeklerde Rafael Nadal kazandı. Finalde Daniil Medvedev'i 2-0'dan gelerek 3-2 yenen İspanyol efsane Nadal, 21. grand slam şampiyonluğunu elde etti. Bayanlarda da şampiyonluğu Danielle Collins'i 2-0 (6-3, 7-6) yenen bir numaralı seribaşı Ashleigh Barty kazandı. Barty böylece Christine O'Neil'dan 44 yıl sonra Avustralya Açık'ı kazanan ilk ev sahibi kadın tenisçi oldu.

25 Şubat’ta Dünya Snooker Federasyonu ile Türkiye Bilardo Federasyonun iş birliğinde ilk defa Türkiye'de bir snooker turnuvası organize edildi. Dünyanın en önde gelen sporcularının katıldığı Antalya’daki turnuvayı İngiliz Judd Trump kazandı.

1 Nisan tarihinde Türkiye, 2022 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda kadınlar branşında ilk sırada yer alarak takım halinde ilk kez Avrupa şampiyonu oldu.

Aynı şampiyonada grekoromen stil 130 kiloda mücadele eden Rıza Kayaalp finalde İtalyan güreşçiyi mağlup ederek kariyerindeki on birinci Avrupa şampiyonluğunu kazandı. Kolay bir iş değil, gerçekten de takdir etmek lazım.

17 Nisan’da Kupa Voley finalinde Vakıfbank, Fenerbahçe Opet'i 3-2 mağlup ederek şampiyon oldu. Böylece Vakıfbank kadın voleybol takımı bu kupada üst üste ikinci, toplamda da sekizinci şampiyonluğuna ulaşmış oldu.

27 Nisan’da FIBA Europe Cup’ta şampiyon Bahçeşehir Koleji basketbol takımı oldu. İtalya’nın Reggio Emilia takımını, Bologna’dan sonra bir de İstanbul’da deviren Bahçeşehir Koleji kupayı kazandı ve tarihinde ilk defa Avrupa şampiyonu oldu.

30 Nisan akşamı sahasında Antalyaspor ile 2-2 berabere kalan Trabzonspor 38 yıl aradan sonra ligin bitmesine üç hafta kala yedinci şampiyonluğunu kazandı. Ligi Fenerbahçe ikinci, Konyaspor da üçüncü sırada tamamladı. Yeni Malatyaspor, Göztepe, Rizespor ve Altay küme düşerken Ümraniyespor, Ankaragücü ve İstanbulspor Süper Lig’e yükseldi.

5 Mayıs’ta AXA Sigorta Efeler Ligi Play-Off Final Serisi üçüncü maçında Halkbank’ı 3-0 mağlup eden Ziraat Bankkart erkek voleybol takımı, seride durumu 3-0’a getirdi ve 2021-2022 sezonunun şampiyonu oldu.

10 Mayıs’ta önemli bir transfer gerçekleşti. Manchester City, Borussia Dortmund forması giyen yıldız oyuncu Erlin Haaland’ı 75 milyon euro serbest kalma bedelini ödeyerek renklerine kattığını açıkladı. Norveçli golcü yıllık 30 milyon euro maaş alacak.

12 Mayıs’ta Voleybol Kadınlar Ligi play-off final serisi beşinci maçında Fenerbahçe Opet'i sahasında 3-0 yenen VakıfBank, seriyi 3-2 kazanarak şampiyon oldu. VakıfBank böylece üst üste dördüncü toplamda da on üçüncü şampiyonluğunu kazandı.

16 Mayıs’ta Fenerbahçe kadın basketbol takımı final serisinin üçüncü maçında deplasmanda Mersin Yenişehir Belediyesi takımını 97-71 yenerek durumu 3-0’a getirdi ve Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nde şampiyon oldu.

Mayıs ayında İstanbul’da düzenlenen dünya boks şampiyonasında Milli boksörler Ayşe Çağırır, Buse Naz Çakıroğlu, Hatice Akbaş, Busenaz Sürmeneli ve Şennur Demir dünya şampiyonu oldu. Turnuvayı beş altın ve iki bronz madalya ile kapayan Türkiye takım halinde şampiyon oldu.

Alman ekibi Eintracht Frankfurt, UEFA Avrupa Ligi finalinde normal süresi ve uzatma bölümü 1-1 biten maçta Rangers'ı penaltılarda 5-4 geçti ve kupaya uzandı. Rangers'ı yenerek 42 yıl sonra Avrupa'da kupa kazanan Frankfurt, Süper Kupa oynamaya hak kazandı.

21 Mayıs’ta THY Avrupa Basketbol Ligi Dörtlü Finali'nde İspanya ekibi Real Madrid'i 58-57 mağlup eden Anadolu Efes, art arda ikinci kez şampiyonluğa ulaştı. 

22 Mayıs’ta CEV Şampiyonlar Ligi finalinde Vakıfbank kadın voleybol takımı İtalya’nın Imoco Volley Conegliano takımını 3-1 yenerek Avrupa Şampiyonu oldu. Böylece Vakıfbank sezonu beş kupa ile kapatarak muazzam bir başarıya imza attı.

2021-2022 futbol sezonunda Almanya’da Bayern Münih, Fransa’da PSG, İspanya’da Real Madrid, İngiltere’de Manchester City, İtalya’da Milan ve Portekiz’de Porto şampiyon oldu.

Sivasspor ile Kayserispor, Türkiye Kupası finalinde İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda karşı karşıya geldi. Normal süresi 1-1 biten maçın uzatma devrelerinde Sivasspor, Kayserispor’u 3-2 yenerek kupayı aldı. Kulüp tarihindeki ilk Türkiye Kupası şampiyonluğunu yaşayan Sivasspor, turnuva tarihinde mutlu sona ulaşan on altıncı takım oldu.

İtalya Serie A takımlarından Roma, UEFA Avrupa Konferans Ligi finalinde karşılaştığı Hollanda temsilcisi Feyenoord'u 1-0 yenerek kupanın sahibi oldu.

28 Mayıs’ta UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde İngiltere ekibi Liverpool'u 1-0 mağlup eden İspanya temsilcisi Real Madrid, kupanın sahibi oldu. Böylece İspanyol ekibi dev turnuvada 14. kez şampiyon oldu. Stat dışında yaşanan olaylar nedeniyle final maçı 36 dakika geç başladı.

Haziranın ilk haftasına sonuçlanan Fransa Açık tenis turnuvasında erkeklerde Rafael Nadal (İspanya) kadınlarda da Iga Swiatek (Polonya) şampiyon oldular. Bu sonuçla Nadal 22. grand slam ve 14. Fransa Açık şampiyonluğunu kazanmış oldu.

13 Haziran’da Fenerbahçe erkek basketbol takımı dört yıl aradan sonra Türkiye şampiyonu oldu. Sarı lacivertliler final serisinde Anadolu Efes’i 3-1 mağlup ederek kupaya uzandı. Bu Fenerbahçe’nin 13 Haziran’da kazandığı üçüncü kupa oldu.

NBA’de rakibi Boston Celtics’i 103-90 mağlup ederek durumu 4-2’ye getiren Golden State Warriors şampiyon oldu. Warriors, son sekiz yılda dört NBA zaferine ulaşarak büyük bir başarıya da imza attı. Bu sonuçla Golden State, Boston ve Los Angeles Lakers’in ardından en çok NBA şampiyonluğu kazanan üçüncü takım olarak tarihe geçti.

Temmuzun ilk haftasında sonuçlanan Wimbledon tenis turnuvasında erkeklerde Novak Djokovic (Sırbistan) kadınlarda da Elena Rybakina (Kazakistan) şampiyon oldular. Bu sonuç Kazakistan spor tarihinin en büyük başarılarından biri oldu.

Eylülün ikinci haftasında sonuçlanan Amerika Açık tenis turnuvasında erkeklerde Carlos Alcaraz (İspanya) kadınlarda da İga Swiatek (Polonya) şampiyon oldular. Bu sonuçla İga Swiatek 2022 yılında dört büyük turnuvanın ikisini kazanmış oldu.

Milli güreşçi Rıza Kayaalp, eylül ayında Sırbistan'da düzenlenen dünya şampiyonasında grekoromen stil 130 kiloda altın madalya kazandı. Beşinci kez dünya şampiyonu olan Rıza Kayaalp, Türk güreş tarihine geçti.

Aynı şampiyonada kadınlar 76 kilo finalinde Mısırlı Samar Amer Ibrahim Hamza’yı 6-0 mağlup eden milli güreşçi Yasemin Adar Yiğit, ikinci kez dünya şampiyonu oldu ve altın madalyanın sahibi oldu.

Başarılı bir şampiyona oldu ve bir altın madalya da Taha Akgül’den geldi. Star Arena'daki günün son müsabakasında rakibini 6-2 yenen Taha, kariyerindeki üçüncü dünya şampiyonluğunu elde etti. Taha Akgül, daha önce 2014 ve 2015 yıllarında dünya şampiyonu olmuştu. 

22 Ekim’de Avrupa Kadınlar Boks Şampiyonası’nda 50 kiloda ülkemizi temsil eden milli sporcumuz Buse Naz Çakıroğlu finalde İrlandalı rakibi Caitlin Fryers’ı 5-0 yenerek altın madalyanın sahibi oldu.

Katar’da düzenlenen 2022 Dünya Kupası’nın final maçında son şampiyon Fransa ve Arjantin karşı karşıya geldi. Maçın normal süresi 2-2, uzatmaları da 3-3 beraberlikle sonuçlandı. Yapılan penaltı atışları neticesinde Fransa’ya 4-2 üstünlük sağlayan Arjantin şampiyon oldu. Aynı turnuvada Hırvatistan üçüncü, büyük bir sürprize imza atan Fas da dördüncü oldu. Bu sonuçlarla Fas bir dünya kupasında yarı final oynayan ilk Afrika takımı oldu.

Dünya kupası final maçı Lionel Messi’nin de birçok rekor kırmasına neden oldu. Messi tüm zamanların en çok dünya kupası maçına çıkan ve gol atan oyuncusu oldu.

Türkiye'nin ev sahipliğinde Antalya'da düzenlenen 2022 Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) Kadınlar Kulüpler Dünya Şampiyonası finalinde VakıfBank ile İtalyan ekibi Imoco Volley Conegliano karşı karşıya geldi. Mücadeleyi 3-1 kazanan Imoco Volley Conegliano kupanın sahibi oldu. Aynı turnuvada Eczacıbaşı Dynavit takımı da üçüncü oldu.

Bu sabah aklıma gelen spor konularını (başarıları ve önemli haberleri) özetlemeye çalıştım. Aradan zaman geçtikçe unutuyoruz. Burada bir özet yapalım da bir yerlerde kayıtlı kalsın. Umarım 2023’te çok daha fazla sportif başarıların olduğu bir yazı yazarım.

Sağlıklı kalın, mutlu kalın…

2 yorum:

  1. Sabah Sabah Evrankaya15 Ocak 2023 08:51

    Günaydın Dostlar,
    Yazılarımı Twitter'da AykutEvrankaya sayfasında, Facebook'ta Sabah Sabah Evrankaya sayfasında, LinkedIn'de Emin Evrankaya sayfasında takip edebilirsiniz.
    Sağlıklı kalın, mutlu kalın...

    YanıtlaSil
  2. Bu yazida bir hata gozume carpti. Trabzonspor 8. Sampiyonlugunu kazandi. Yazida 7. Sampiyonluk yaziyor. Sanirim typing hatasi olmus😊😊😊

    YanıtlaSil