8 Ocak 2023 Pazar

Yıldız Kaydı 2022

Günaydın Dostlar,

Bu yıl da çok fazla ünlü ve/veya hepimizin tanıdığı insanlar aramızdan ayrıldı. Geçen akşam sohbet esnasında birçoğunu bir kere daha hatırladık, anılarımızı paylaştık. Ben de bu sabah onları bir kere daha anmak ve hepsinin ruhlarına dualarımı göndermek istiyorum. Allah rahmet eylesin, mekanları cennet olsun.



Yıla genç bir futbolcu kardeşimizi kaybederek başladık. Konyasporlu futbolcu Ahmet Çalık yaşadığı bir trafik kazası neticesinde 11 Ocak tarihinde trajik bir şekilde aramızdan ayrıldı. Ölümüyle taraflı tarafsız herkesi çok üzen kardeşimiz sadece 28 yaşındaydı.

Türk sinemasının kare ası diye adı geçen dörtlünün bir tanesi yok artık. 24 Ocak tarihinde sinemanın çınarı ve değerli oyuncusu Fatma Girik, Covid 19'a bağlı çoklu organ yetmezliği sonucu hayatını kaybetti.

10 Şubat tarihinde yazar ve psikiyatrist Dr. Haydar Dümen de Covid-19 nedeniyle aramızdan ayrıldı. Türkiye’nin en renkli doktorlarından biriydi. Herkes onu cinsellik konusunda yaptığı yorumlarla hatırlasa da aynı zamanda ülkenin en hayvan dostu ve yardımsever insanlarından biriydi.

Akrep Nalan olarak tanınan, pop müziğin bir dönemine damga vurmuş sanatçılarından biri olan Füsun Nalan Açın 4 Mart tarihinde aramızdan ayrıldı. Son yıllarda sürekli olarak sağlık sorunlarıyla uğraşan sanatçı 67 yaşındaydı. Bize de zaman zaman “Karlar Düşer” ve “Halikarnas” şarkılarını mırıldanmak kaldı.

Cesur çıkışları ve konuşmalarıyla tanınan ilahiyatçı profesör Zekeriya Beyaz 12 Nisan günü tedavi gördüğü hastanenin yoğun bakım servisinde hayatını kaybetti.

Uzun süreler Türk basınına hizmet eden ve Milliyet, Hürriyet gibi gazetelerde yazı işleri müdürlüğü ve köşe yazarlığı yapmış gazeteci ve yazar Tufan Türenç 23 Nisan’da tedavi gördüğü hastanede aramızdan ayrıldı.

Türk sinemasının emektar oyuncularından ve yüzlerce filmde rol almış olan Kadir Kök 30 Nisan’da aramızdan ayrıldı.

Chariots of Fire ve Blade Runner filmlerinin müzikleriyle dünyaca tanınan Yunan müzisyen ve besteci Evangelos Odysseas Papathanassiou (Vangelis), 79 yaşında vefat etti. Birçok dostumuz Vangelis’i tanımayabilir ama müzikle ilgilenen dostlarımız bilirler. Ben de Demis Roussos ile beraber kurdukları Aphrodite’s Child grubundan beri takip ederim.

Efsanevi müzik grubu Yes’in davulcusu Alan White 26 Mayıs tarihinde aramızdan ayrıldı. Son zamanlarında hastalıklarla uğraşan Alan 73 yaşındaydı.

Deprem uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu mayıs ayının son günlerinde vefat etti. Defalarca televizyon kanallarında yorumlarını ve uyarılarını dinlediğimiz Gündoğdu 75 yaşındaydı.

Türk sinemasının Rambo’su olarak tanınan ve yüzlerce yardımcı rolde oynayıp başrole kadar yükselen Sönmez Yıkılmaz da tedavi gördüğü hastanede 72 yaşında aramızdan ayrıldı.

Türkiye’de karikatür sanatının önde gelen isimlerinden biri olan Latif Demirci 5 Haziran günü hayatını kaybetti. 61 yaşında hayata gözlerini yuman Demirci Press Bey ve Media Hanım, Muhlis Bey ve Arap Kadri gibi birçok tiplemeye hayat vermişti.

Kurtlar Vadisi dizisinde “Deve Tuncay” karakterine hayat veren ünlü oyuncu Osman Wöber geçirdiği kalp krizi sonucunda 25 Haziran’da aramızdan ayrıldı.

Türk sinemasının efsanelerinden yüzlerce filmde rol almış olan Cüneyt Arkın 28 Haziran’da ebediyete irtihal etti. 85 yaşında hayata gözlerini yuman değerli sanatçı 1937 yılında Eskişehir’de doğmuştu. Malkoçoğlu ve Battalgazi serileri ondan bir hatıra olarak kaldı.

Türk müziğinin efsane isimlerinden biri olan İlhan İrem 28 Temmuz’da 67 yaşında hayatını kaybetti. ‘Yazık Oldu Yarınlara', ‘Boş ver Arkadaş', ‘Anlasana', ‘İşte Hayat', ‘Konuşamıyorum', ‘Olanlar Olmuş', ‘Sürgün Gibi Masallarda', ‘Ben Değilim' gibi pek çok ölümsüz esere imza atan İlhan İrem, kırk dört yıl boyunca bestelerini kendinden başkalarının seslendirmesine veya filmlerde, reklamlarda kullanılmasına izin vermemişti. 

Sevgili kardeşim Mutlu’nun ağabeyi ve ünlü seslendirme sanatçısı Sungun Babacan 5 Ağustos’ta ebediyete irtihal etti. Babacan; Tom Hanks, John Travolta, Brad Pitt, Tom Cruise gibi dünyaca ünlü birçok aktöre sesiyle hayat vermişti.

Ağustos güzel başlamadı. Sinema ve tiyatronun çınarı Semih Sergen de 6 Ağustos’ta hayatını kaybetti. Burak Sergen ve Toprak Sergen kardeşlerin babası olan sanatçı, Bodrum’da kendi ismiyle kurduğu Semih Sergen ve Dostları Tiyatrosu’nu yönetiyordu.

Grease filminde canlandırdığı Sandy karakteriyle akıllara kazınan ünlü oyuncu Olivia Newton-John, 73 yaşında California’daki evinde yaşamını yitirdi. 1992 yılında kanser teşhisi konulduktan sonra hastalığı iki kere yenmesine rağmen tekrar hastalanan Newton-John, daha fazla direnemedi ve 8 Ağustos’ta California’daki evinde hayatını kaybetti.

“Fatmagül’ün Suçu Ne” dizisinin avukatı Civan Canova da 20 Ağustos tarihinde 67 yaşında aramızdan ayrıldı. Birçok tiyatro oyunu ve dizide yer alan sanatçı uzun bir süredir sağlık sorunlarıyla uğraşıyordu.

Soğuk savaşı bitiren lider olarak tarihe adını yazdıran ve bir döneme damgasını vuran Rus lider Mihail Gorbaçov, 31 Ağustos’ta 91 yaşında hayatını kaybetti.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, yetmiş yıl tahtta kaldıktan sonra 8 Eylül’de 96 yaşında hayatını kaybetti. Kraliçe Elizabeth'in ölümünün ardından 73 yaşındaki Kral III. Charles tahta geçti. Böylece Charles, Birleşik Krallık’ın kralı ve Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda dahil olmak üzere on dört diğer ülkenin devlet başkanı oldu.

Eski milli güreşçi, olimpiyat ve dünya şampiyonu Mustafa Dağıstanlı 19 Eylül’de 91 yaşında vefat etti. 1956 Melbourne Olimpiyatları ve 1960 Roma Olimpiyatları'nda olimpiyat şampiyonluğu elde eden Mustafa Dağıstanlı; 1954 Tokyo, 1957 İstanbul ve 1959 Tahran'da da dünya şampiyonluğu elde etmişti. 

Amerikalı rap şarkıcısı Coolio, 59 yaşında hayatını kaybetti. Gangsta’s Paradise şarkısı ülkemizde de çok meşhur olmuştu.

Ankara'da bir eğlence mekânında üç kişi, istekte bulundukları parçayı bilmediği gerekçesiyle tartıştıkları müzisyen Onur Şener'e saldırdı. Aldığı darbelerle ağır yaralanan Şener hastanede hayatını kaybetti.

Uzun bir süre hastalık ile mücadele eden sinema ve tiyatro oyuncusu Billur Kalkavan daha fazla dayanamadı ve 15 Ekim’de 59 yaşında aramızdan ayrıldı. Aynı gün hepimizin bildiği Harry Potter filmlerinde Rubeus Hagrid’i canlandıran Robbie Colytrane de 72 yaşında aramızdan ayrıldı.

Türkiye basketbolunun önemli isimlerinden ve birçok sporcunun yetişmesini sağlayan eski milli sporcu ve antrenör Ali Hurşit Baytok, 71 yaşında aramızdan ayrıldı.

18 Ekim’de TRT'de uzun yıllar çalışan ve Eurovision şarkı yarışmalarındaki sunumu ile hafızalara kazınan ünlü sunucu Bülent Özveren 79 yaşında hayatını kaybetti. 

Usta gazeteci, sunucu ve yazar Halit Kıvanç, 25 Ekim’de 97 yaşında aramızdan ayrıldı. Halit Kıvanç, Milliyet, Tercüman, Hürriyet, Güneş başta olmak üzere çeşitli gazete ve dergilerde yazar ve yönetici olarak üst düzey görevler aldı. Olimpiyatlar ve büyük uluslararası karşılaşmalarda sunucu olarak görev aldı. FİFA Dünya Kupası’nı televizyondan sunan ilk Türk spikerdir.

"Great Balls of Fire" ve "Whole Lotta Shakin' gibi hit şarkılara imza atan rock and roll müziğinin öncü isimlerinden Amerikalı şarkıcı Jerry Lee Lewis 28 Ekim’de 87 yaşında hayatını kaybetti.

Geçirdiği beyin kanaması nedeniyle yoğun bakıma kaldırılan sanatçı Rıza Akın hayatını kaybetti. Kardeş Payı ve Beyaz Gelincik dizilerinde de rol alan sanatçı 65 yaşındaydı.

Öğrencilik yıllarımızda çok dinlediğim rock grubu Nazareth’in baş vokalisti Dan McCafferty 76 yaşında aramızdan ayrıldı. “Love Hurts” adlı parçaları ülkemizde de çok meşhur olmuştu.

Amasya’nın Merzifon ilçesinde turne dönüşü geçirdikleri kazada tiyatro oyuncuları Tolga Güleryüz, Burak Topçu ve Özgür Karataş hayatını kaybetti.

Uzun bir süre sağlık sorunları yaşayan gazeteci, köşe yazarı ve spor yorumcusu Hıncal Uluç, 21 Kasım’da İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede 83 yaşında hayatını kaybetti.

Hem Oscar hem de Grammy ödüllü sanatçı Irene Cara 26 Kasım’da hayatını kaybetti. 1980’lerin efsane müzikali “Fame” filminde de yer alan sanatçının şarkı ve danslarıyla Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünyada yıldızı parlamıştı.

1970 ve 80’lere damga vuran dünyaca ünlü müzik grubu Fleetwood Mac’in şarkıcısı ve söz yazarı Christine McVie 30 Kasım’da 79 yaşında hayatını kaybetti. Fleetwood Mac dünya genelinde 100 milyondan fazla albüm satarak büyük bir başarı yakalamıştı. Grubun ülkemizde de çok meşhur olan Rumours albümünü biz de okul yıllarımızda çok dinlerdik.

Cheers ve Bak Şu Konuşana gibi yapımlarla bilinen ünlü oyuncu Kristie Alley 71 yaşında hayatını kaybetti. Cheers yıllarca benim de her hafta izlediğim bir diziydi.

Demans hastalığı ile mücadele eden oyuncu ve yazar Pakize Suda, beynine pıhtı atması sonucu 21 Aralık’ta hayatını kaybetti. Bir dönem köşe yazarlığı da yapan Suda 70 yaşındaydı.

Uzun süredir tedavi gören dünya futbolunun efsane ismi Pele 29 Aralık’ta 82 yaşında hayatını kaybetti. Futbol tarihinin en iyileri arasında gösterilen Pele, dört kez katıldığı dünya kupası organizasyonlarında 12 gol attı ve Brezilya'nın üç dünya kupası kazanmasında başrolü oynadı. Pele olarak bilinen, tam adıyla Edson Arantes do Nascimento, ardında başarılarla dolu bir kariyer bıraktı.

30 Aralık’ta eski milli voleybolcu Dünya Baltacıoğlu 67 yaşında aramızdan ayrıldı. Oyunculuk hayatını 1992 yılında noktalayan voleybolcu 135 kez milli takım forması giymişti. Dört sezon İtalya’da ülkemizi başarıyla temsil etti ve en değerli oyuncu ödülünü kazandı.

2022 yılında ben de çok sevdiğim dostlarımı/akrabalarımı kaybettim.

Tatilya’nın açılışında gece gündüz beraber çalıştığımız sevgili kardeşim Ayhan Kurtoğlu da aramızdan ayrıldı. Bana “Sen çok komik bir adamsın.” derdi. Sevgili Ayhan, erkenden bizi bırakıp gitmen hiç komik olmadı.

Coca-Cola’da beraber çalıştığımız sevgili Mehmet Sarıgöllü de bizleri bırakıp gitti. Nazik, terbiyeli, saygılı, düşünceli Mehmet’in gidişi de çok erken oldu. O kadar düşünceli ve güzel hareketleri vardı ki beni her zaman şaşırtırdı. Keşke erkenden aramızdan ayrılarak beni bir kere daha şaşırtmasaydı.

Ankara Emek Mahallesi’ndeki komşumuz ve elli yıllık dostumuz; Hale, Jale ve Mehmet’in anneleri sevgili İrfan Nakkaşoğlu da aramızdan ayrıldı. Ufak tefek sağlık sorunları olsa da genel durumu iyiydi. Söz geçiremediğimiz Covid onu da bizden aldı.

Annemin kuzeni sevgili Meral Yetkin de 7 Ağustos’ta ebediyete yürüdü. Çocukluğumuzdan beri çok fazla anımızı paylaştığımız Meral yenge, son aylarda hastalıklarla uğraşıyordu. Kalabalık Pendik yemekleri resimlerde ve anılarda kaldı.

Aralık ayının ilk gününde sevgili Ekrem ağabeyimizin eşi Gülseren Ovacık ablamız da aramızdan ayrıldı. Michigan’da yaşadığımız uzun yıllarda her zaman bizim ailemiz olmuşlardı. İnternet olmayan bir dünyada, mektupların bir ayda gidip geldiği bir ortamda her zaman her sorunumuzda yanımızdaydılar. Aslında sağlığına çok dikkat ederdi ama yıllar önce geçirdiği ağır bir trafik kazası onu çok sarsmıştı. “Hadi çocuklar yemeğe gelin.” diyerek açtığı telefonları ve uzun sohbetlerimizi unutmamız mümkün değil. Gülseren abla her zaman kalbimizde olacak.

Liste çok uzun. Kaybettiklerimizin içinde sevdikleriniz vardır, sevmedikleriniz vardır. Görüşü size hiç uymayanlar da vardır. Doğal olarak aynı durum benim için de geçerli. Bu bir sevgi listesi değil. Günahıyla ve sevabıyla aramızdan ayrılanları son bir defa anma yazısı. Hepsinin mekânı cennet olsun.

Sağlıklı kalın, mutlu kalın…

2 yorum:

  1. Sabah Sabah Evrankaya8 Ocak 2023 08:48

    Günaydın Dostlar,
    Yazılarımı Twitter'da AykutEvrankaya sayfasında, Facebook'ta Sabah Sabah Evrankaya sayfasında, LinkedIn'de Emin Evrankaya sayfasında takip edebilirsiniz.
    Sağlıklı kalın, mutlu kalın...

    YanıtlaSil