13 Kasım 2022 Pazar

Zor Dostum Zor

Günaydın Dostlar,

Son günlerde trafik kazalarının ne kadar arttığının farkında mısınız? Maalesef her gün birkaç tane ölümlü kaza haberi alıyoruz. Ağrı’dan Bolu’ya kadar her yöreden trafik kazası haberleri yağıyor.

Ne oldu da trafik kazalarında bir anda patlama yaşamaya başladık? Doğduğumuz günden beri trafik kazaları hayatımız bir parçası olsa da hiç bu kadar arka arkaya birçok can kaybına neden olan kaza duymuyorduk.



Benim naçizane düşüncem sorunun şu anda yaşadığımız ekonomik sıkıntılardan kaynaklandığı yönünde.

En başta ekonomik şartların şoförleri daha uzun saatler çalışmaya zorlayabileceğini düşünüyorum. Muhakkak ki kanuni sınırları üzerinde çalışan insanlar vardır ve yorgun ve uykusuzdurlar. Yolda giden bir kamyona durup dururken arkadan çarpma şeklindeki kazalar bu tip şüphelerimizi kuvvetlendiriyor.

Azaltılan şoför sayısı kalanların üzerine daha çok yük bindiriyor olabilir. Uykusunu yeteri kadar alamamak ve yorgunluk konsantrasyon kaybına neden oluyor. “Neden durup dururken bariyerlere çarptı?” gibi soruların cevapları bu ayrıntıda gizli.

Ekonomik zorlukların meydana çıkarttığı bir diğer sorun da araçlara yeteri kadar bakım yapılmaması. Herkes günü kurtarmaya çalışıyor. “Bu frenler bir müddet daha idare eder.” dediğiniz zaman, gidip TIR’a arkadan çarpıyorsunuz. Bakım ve yedek parçalar pahalı olduğu için süreler uzuyor.

Benim zavallı aracıma bile bakım için dünyaları istiyorlar, kim bilir bir otobüsten veya kamyondan neler isteniyordur. Bu konuda en çok ihmal edilen de lastikler. Yollardaki araçların birçoğunun lastikleri çok iyi durumda değil. Lastik değiştirmek öncelik sırasında en sona kalıyor.

Tutuş özelliği kalmayan lastikler bilhassa ıslak yollarda felakete davetiye çıkarıyor. Son haftalarda kazaların artmasının bir nedeni de bazı bölgelerde yağmurların artması. Kadıköy’e damla düşmese de başka yerlere yetersiz de olsa yağıyor.

Yine ekonomik nedenlere bağlı olan bir diğer neden de insanların kafasının rahat olmaması. Kocaman bir aracı kullanıyor ama kafasında elli tane sorun var. Biriken borçlardan ödenemeyen faturalara kadar her şeyi düşünüyor.

Eve döndüğünde sokağın gerçekleri ile karşı karşıya kalacağını biliyor. Sürekli olarak “Acaba elektriğimi veya gazımı keserler mi?” diye düşünen bir insan yola ne kadar konsantre olabilir? Sonuçta hepimiz insanız, direksiyon başına geçtiğinizde bütün dertlerinizi kafanızdan söküp atamazsınız.

Dostlar, zor günlerden geçiyoruz. Bütün ülkeler ekonomik sorunlarla boğuşuyor. Bu durum hayatımızın her parametresine yansıyor. Herkesin kendine göre bin türlü sıkıntısı var. Bu da bize trafikte eskisinden çok daha fazla dikkatli olmamız gerektiğini söylüyor.

Kazaların neden arttığı yönündeki görüşlerimi paylaşmaya çalıştım. Allah, yola çıkan herkesin sağ salim evine geri dönebilmesini sağlasın inşallah.

Sağlıklı kalın, mutlu kalın…

1 yorum:

  1. Sabah Sabah Evrankaya13 Kasım 2022 08:49

    Günaydın Dostlar,
    Yazılarımı Twitter'da AykutEvrankaya sayfasında, Facebook'ta Sabah Sabah Evrankaya sayfasında, LinkedIn'de Emin Evrankaya sayfasında takip edebilirsiniz.
    Sağlıklı kalın, mutlu kalın...

    YanıtlaSil