14 Ocak 2024 Pazar

Jimnastik Postası 2023

Günaydın Dostlar,

Her sene dünyanın çeşitli yerlerinde yüzlerce tenis turnuvası düzenleniyor. İrili ufaklı birçok turnuva olmakla beraber bunların en önemlileri Melbourne (Avustralya Açık), Paris (Fransa Açık), Londra (Wimbledon) ve New York (Amerika Açık) turnuvalarıdır. Bu dört turnuvaya tenis dünyasında “Grand Slam” diyorlar.



Ocak sonunda sonuçlanan Avustralya Açık tenis turnuvasında erkeklerde Yunan Stefanos Tsitsipas’ı 3-2 yenen Sırp Novak Djokovic, kadınlarda da Kazak Elena Rybakina’yı 2-1 yenen Beyaz Rus Aryna Sabalenka şampiyon oldular. Böylece Sabalenka yıllar sonra ilk grand slam şampiyonluğuna ulaşmış oldu.

12 Mart’ta Üç Bant Bilardo Dünya Şampiyonası'nda A Milli Takım'ı temsil eden Semih Saygıner ve Tayfun Taşdemir, İsveçli rakiplerini yenerek Türkiye'yi bir kez daha şampiyonluğa taşıdılar. Bu zafer Türkiye’nin üst üste üçüncü, toplamda ise yedinci dünya şampiyonluğu oldu.

Fenerbahçe Alagöz Holding, Çekoslovakya’nın başkenti Prag’da düzenlenen Kadınlar EuroLeague final maçında ÇBK Mersin Yenişehir Belediyesi'ni 99-60 mağlup ederek şampiyon oldu ve beşinci denemede kupayı müzesine götürmeyi başardı. Fenerbahçe Spor Kulübü, bu kupayı hem erkek hem de kadın takımı ile kazanan ilk ekip oldu. Breanna Stewart Final-Four MVP’si ödülünü kazandı.

Hırvatistan’ın başkenti Zagrep’de düzenlenen Kadınlar Avrupa Güreş Şampiyonası’nda Yasemin Adar, Avusturyalı Martina Kuenzi avantaj puanıyla yenerek altıncı kez Avrupa Şampiyonu oldu.

2023 Avrupa Güreş Şampiyonası’nda grekoromen stil 125 kiloda Taha Akgül, finalde Gürcü Rakibi Geno Petriashvili’yi 9-4 mağlup ederek Avrupa şampiyonu oldu.

Aynı şampiyonada grekoromen stil 130 kiloda mücadele eden Rıza Kayaalp finalde Azerbaycanlı Sabah Saleh Shariati’yi mağlup ederek kariyerindeki on ikinci Avrupa şampiyonluğunu kazandı. Kolay bir iş değil, gerçekten de takdir etmek lazım.

25 Nisan’da Fenerbahçe kadın basketbol takımı final serisinin üçüncü maçında Mersin Yenişehir Belediyesi takımını 82-56 yenerek durumu 3-0’a getirdi ve Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nde şampiyon oldu. Bu sonuçla Fenerbahçe Alagöz Holding 17. Kez şampiyonluğa ulaştı.

30 Nisan’da Kupa Voley finalinde Vakıfbank, Fenerbahçe Opet'i 3-0 mağlup ederek şampiyon oldu. Böylece Vakıfbank kadın voleybol takımı bu kupada üst üste üçüncü, toplamda da dokuzuncu şampiyonluğuna ulaşmış oldu. Bu galibiyetle beraber Vakıfbank kazanılan kupa sayısında Eczacıbaşı’nı yakalamış oldu.

10 Mayıs’ta Voleybol Kadınlar Ligi play-off final serisi üçüncü maçında Eczacıbaşı Dynavit’i sahasında 3-2 yenen Fenerbahçe Opet, seriyi 3-0 kazanarak şampiyon oldu. Fenerbahçe böylece altıncı şampiyonluğunu elde etmiş oldu.

15 Mayıs’ta AXA Sigorta Efeler Ligi Play-Off Final Serisi beşinci maçında Halkbank’ı 3-1 mağlup eden Ziraat Bankkart erkek voleybol takımı, seriyi 3-2 kazanarak üst üste üçüncü kez şampiyonluğa ulaştı.

20 Mayıs’ta İtalya’nın Torino kentinde düzenlenen CEV Şampiyonlar Ligi finalinde Vakıfbank kadın voleybol takımı Eczacıbaşı’nı yenerek Avrupa Şampiyonu oldu. Müsabakayı 3-1 kazanan Vakıfbank tarihinde altıncı kez Avrupa’nın en büyüğü oldu.

21 Mayıs’ta Litvanya’da düzenlenen THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali'nde Yunanistan ekibi Olympiakos’u 79-78 mağlup eden Real Madrid, on birinci kez şampiyonluğa ulaştı. Maçın en skorer ismi 29 sayıyla Olympiakos’tan Sasha Vezenkov oldu.

2022-2023 futbol sezonunda Almanya’da Bayern Münih (32.kez, üst üste 11.kez), Fransa’da PSG (11.kez), İspanya’da Barcelona (26.kez), İngiltere’de Manchester City (9. Kez), İtalya’da Napoli (3.kez), Portekiz’de Benfica (38. Kez) ve Hollanda’da Feyenoord (16.kez) şampiyon oldu. Böylece Napoli 33 yıllık şampiyonluk özlemini dindirmiş oldu.

30 Mayıs akşamı deplasmanda Ankaragücü’nü 4-1 yenen Galatasaray, ligin bitmesine iki hafta kala yirmi üçüncü şampiyonluğunu kazandı. Ligi Fenerbahçe ikinci, Beşiktaş da üçüncü sırada tamamladı. Ümraniyespor, ve Giresunspor küme düşerken Samsunspor, Rizespor ve Pendikspor Süper Lig’e yükseldi.

Budapeşte’de oynanan UEFA Avrupa Ligi Finalinde İspanyol ekibi Sevilla, normal süresi ve uzatma bölümü 1-1 biten maçta Roma'yı penaltılarla 4-1 mağlup ederek kupayı yedinci kez kazandı.

Azerbaycan’da düzenlenen Dünya Tekvando Şampiyonası’nda; Merve Dinçel 49 kiloda, Nafia Kuş 73 kiloda ve Hakan Reçber 63 kiloda altın madalya kazandılar.

7 Haziran’da Çekya’nın başkenti Prag’da oynanan finalde İngiltere temsilcisi West Ham United, UEFA Avrupa Konferans Ligi finalinde karşılaştığı İtalya temsilcisi Fiorentina'yı 2-1 yenerek kupanın sahibi oldu.

10 Haziran’da İstanbul’da UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde İtalya ekibi İnter’i 1-0 mağlup eden İngiltere temsilcisi Manchester City, kupanın sahibi oldu. Böylece İngiliz ekibi dev turnuvada ilk kez şampiyon oldu. Manchester City şampiyonlar ligini namağlup olarak tamamladı.

11 Haziran’da Fenerbahçe ile Başakşehir, Türkiye Kupası finalinde İzmir Gürsel Aksel Stadyumu’nda karşı karşıya geldi. Karşılaşmayı 2-0 kazanan Fenerbahçe yedinci kez Türkiye Kupasını müzesine götürdü.

Haziraın ilk yarısında sonuçlanan Fransa Açık tenis turnuvasında erkeklerde Norveçli Casper Ruud’u 3-0 yenen Sırp Novak Djokovic, kadınlarda da Çek Karolina Muchova’yı 2-1 yenen Polonyalı Iga Swiatek şampiyon oldular. Bu sonuçla, üçüncü zaferini yaşayan 22 yaşındaki Swiatek, Serena Williams’tan bu yana dört grand slam şampiyonluğu kazanan en genç kadın tenisçi oldu. Djokovic de 23. grand slam şampiyonluğunu kazanarak Nadal’ın önüne geçti.

NBA’de rakibi Miami Heat’i 94-89 mağlup ederek durumu 4-1’e getiren Denver Nuggets şampiyon oldu. Bu sonuçla Nuggets tarihindeki ilk şampiyonluğuna ulaşmış oldu.

17 Haziran’da Anadolu Efes erkek basketbol takımı Türkiye şampiyonu oldu. Efes, final serisinde Pınar Karşıyaka’yı 3-0 mağlup ederek kupaya uzandı. Bu sonuçla Anadolu Efes 16. Kez kupayı müzesine götürmüş oldu.

Temmuzun ilk yarısında sonuçlanan Wimbledon tenis turnuvasında erkeklerde Sırp Novak Djokovic’i 3-2 yenen İspanyol Carlos Alcaraz, kadınlarda da Tunuslu Ons Jabeur’u 2-0 yenen Çek Marketa Vondrousova şampiyon oldular. Jabeur üst üste ikinci defa final kaybederken Çek raket de açık dönemde seri başı olmadan Wimbledon şampiyonluğu elde eden ilk kadın tenisçi oldu. Vondrousova ayrıca kadınlarda en düşük dünya sıralamasıyla Wimbledon şampiyonluğu yaşayan tenisçi unvanını aldı.

17 Temmuz’da Amerika’nın Teksas Eyaleti’nin Arlington kentinde oynanan voleybol milletler ligi finalinde Çin’i 3-1 yenen A Milli Kadın Voleybol Takımız dünya şampiyounu oldu ve milletler sıralamasında bir numaraya yükseldi.

30 Temmuz’da A Milli Erkek Voleybol Takımı, FIVB Challenger Kupası finalinde Katar’ı 3-2 yenerek 2024 Voleybol Milletler Ligi’ne katılma hakkı kazandı.

3 Ağustos’ta milli sporcu Şahika Ercümen, Bahamalar’da düzenlenen Dünya Serbest Dalış Kupası’nda Türkiye rekoru kırdı. Ercümen, tek nefeste 3 dakika 14 saniyede100 metreye dalıp çıktı.

6 Ağustos’ta Almanya’nın Berlin şehrinde düzenlenen Dünya Okçuluk Şampiyonası’nda milli okçu Mete Gazoz erkekler klasik yay kategorisinde finalde Kanadalı Eric Peters’i yenerek dünya şampiyonu oldu.

3 Eylül’de Belçika’nın başkenti Brüksel’de A Milli Kadın Voleybol Takımı Türk spor tarihinin en büyük başarılardan birine imza attı. Avrupa Şampiyonası finalinde Sırbistan'ı 3-2 deviren milliler şampiyonluğa ulaştı. Takımımız Avrupa’nın en büyüğü olarak altın madalyanın sahibi oldu. Türkiye, tarihte ilk kez takım sporlarında Avrupa şampiyonluğuna ulaştı.

Eylül’ün ikinci haftasında sonuçlanan Amerika Açık tenis turnuvasında erkeklerde Rus Daniil Medvedev’i 3-0 yenen Sırp Novak Djokovic, kadınlarda da Beyaz Rusyalı Aryna Sabalenka’yı 2-1 yenen Amerikalı Coco Gauff şampiyon oldular. Gauff ilk grand slam şampiyonluğuna ulaşırken Djokoviç de 24. grand slam zaferine ulaştı.

Sırbistan’ın Belgrad kentinde düzenlenen dünya güreş şampiyonasında 21 Eylül’de 68 kiloda Buse Tosun Çavuşoğlu finalde Moğol rakibini yenerek altın madalya kazandı.

Aynı şampiyonada erkekler 87 kilo finalinde Macar rakibini 8-7 mağlup eden milli güreşçi Ali Cengiz, ilk kez dünya şampiyonu oldu ve altın madalyanın sahibi oldu.

Çin'nin ev sahipliğinde düzenlenen 2023 Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) Kadınlar Kulüpler Dünya Şampiyonası finalinde VakıfBank ile Eczacıbaşı Dynavit karşı karşıya geldi. Mücadeleyi 3-2 kazanan Eczacıbaşı Dynavit kupanın sahibi oldu. Bu Eczacıbaşı’nın kazandığı üçünce şampiyonluk oldu.

Bu sabah aklıma gelen spor konularını (başarıları ve önemli haberleri) özetlemeye çalıştım. Aradan zaman geçtikçe unutuyoruz. Burada bir özet yapalım da bir yerlerde kayıtlı kalsın. Umarım 2024’te çok daha fazla sportif başarıların olduğu bir yazı yazarım.

Sağlıklı kalın, mutlu kalın…

1 yorum:

  1. Sabah Sabah Evrankaya14 Ocak 2024 08:45

    Günaydın Dostlar,
    Yazılarımı Twitter'da AykutEvrankaya sayfasında, Facebook'ta Sabah Sabah Evrankaya sayfasında, LinkedIn'de Emin Evrankaya sayfasında takip edebilirsiniz.
    Sağlıklı kalın, mutlu kalın...

    YanıtlaSil