7 Ocak 2024 Pazar

Yıldız Kaydı 2023

Günaydın Dostlar,

Bu yıl da çok fazla ünlü ve/veya hepimizin tanıdığı insanlar aramızdan ayrıldı. Gelin hepsini bir kere daha hatırlayalım ve ruhlarına dualarımızı gönderelim. Allah rahmet eylesin, mekanları cennet olsun.



Yılın ilk gününde bir döneme damga vuran ABD’li müzik grubu Pointer Sisters’ın solisti Anita Pointer 74 yaşında yaşama veda etti. Üniversite yıllarında çok dinlediğimiz grubun “Fire”, “I’m so Excited” ve “Jump” gibi şarkıları ülkemizde de çok meşhur olmuştu.

10 Ocak’ta müzisyen Hakan Yelbiz, Muğla'nın Milas ilçesinde kullandığı otomobilin dere yatağına devrilmesi sonucu 47 yaşında yaşamını yitirdi. Hakan Yelbiz, bas gitar çalmakla beraber aynı zamanda aranjör ve prodüktördü. Mustafa İpekçioğlu ile kurduğu orkestra ile çalışmalar yapan Yelbiz’in, başta Hakan Altun olmak üzere çok sayıda ünlü isimle çalışmaları ve albümlerinde katkıları vardı.

12 Ocak’ta tüm zamanların en etkili rock gitaristlerinden biri olan Jeff Beck, 78 yaşında hayata veda etti. Bakteriyel menenjit kaptıktan birkaç hafta sonra vefat eden sanatçı, benim de çok beğendiğim ve albümlerini yarım asırdır dinlediğim çok önemli bir müzisyendi.

12 Ocak güzel bir gün olmadı. Türk halk müziği sanatçısı Burhan Çaçan geçirdiği kalp krizi sonucu 62 yaşında aramızdan ayrıldı. “Ben Yârime Neler Alayım” türküsü babamın da çok sevdiği türkülerden bir tanesiydi.

2023 geçmişin efsane sanatçıların açısından hiç de iyi başlamadı. Ocak ayında yaprak dökümü çok şiddetli oldu. 20 Ocak’ta Amerikalı şarkıcı, söz yazarı ve gitarist David Crosby 81 yaşında vefat etti. “The Byrds” ve “Crosby Stills ve Nash” gibi grupların da kurucusu olan sanatçı rock müziğin en önemli isimlerinden biriydi.

11 Şubat’ta eski CHP genel başkanı ve Antalya milletvekili Deniz Baykal 84 yaşında hayatını kaybetti. Uzun süredir sağlık sorunları ile mücadele ettiği bilinen Baykal'ın Ankara'daki evinde uyurken vefat ettiği öğrenildi.

15 Şubat’ta Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, 85 yaşında hayatını kaybetti. Savaş, bir süredir Ankara’da bir hastanede tedavi görüyordu

Yine 15 Şubat’ta Amerikalı ünlü sinema yıldızı Raquel Welch 82 yaşında yaşama veda etti. Menajerinin yaptığı açıklamaya göre Welch kısa süren bir hastalığın ardından hayatını kaybetti. Raquel Welch, 1974’te Üç Silahşörler filmindeki performansıyla altın küre ödülü kazanmıştı.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş ve çevresinde yaşanılan son yüzyılın en büyük depreminde Hatayspor sportif direktörü ve Fenerbahçeli eski futbolcu Taner Savut ve Ganalı futbolcu Christian Atsu hayatını kaybetti. Günlerce enkaz altından gelecek güzel bir haber bekledik ama o haber hiç gelmedi.

Yarın ne olacağını bilemiyoruz. Çankaya Üniversitesi’nin milli basketbolcusu Nilay Aydoğan Malatya’da babaannesini ziyarete gittiği evde depreme yakalandı ve göçük altında kalarak hayatını kaybetti.

Yeni Malatyaspor kalecisi Ahmet Eyüp Türkaslan ve eşi Kübra Türkaslan Malatya'da enkaz altında kaldı. Eşi kurtarılan Eyüp Türkaslan'dan saatler sonra acı haber geldi.

Trabzonspor’un başında dört kez lig şampiyonluğu, üç Türkiye Kupası, dört süper kupa kazanan efsane teknik direktör Ahmet Suat Özyazıcı 18 Şubat’ta 87 yaşında hayatını kaybetti. Özyazıcı şampiyonluğu ilk kez Anadolu’ya getiren teknik direktördü.

Bir süredir tedavi görmekte olan milli takımın ve Fenerbahçe’nin eski futbolcusu ve teknik direktörü, futbol yorumcusu Ziya Şengül 26 Şubat’ta 79 yaşında vefat etti. Fenerbahçe formasını 1964-1975 yılları arasında giyen ve “Ziya Kaptan” lakabıyla bilinen efsane isim, 5 lig, 2 Türkiye Kupası, 3 Cumhurbaşkanlığı Kupası kazanmıştı. Ziya Şengül, 21 kez giydiği A Milli Takım’da da 17 kez kaptanlık yaptı.

Uzun yıllar savcılık, yargıçlık, Yargıtay üyeliği ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görevlerini yürüten Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 28 Şubat’ta 85 yaşında hayatını kaybetti.

Seslendirme sanatçısı ve sinema oyuncusu Köksal Öngür, 27 Mart’ta 77 yaşında hayatını kaybetti. Birçok dizide de rol alan sanatçı, özellikle son dönemde “Leyla ile Mecnun” dizisinde oynadığı “Ak Sakallı Dede” rolüyle izleyicilerin beğenisini kazanmıştı.

"Akrebin Yolculuğu", "72. Koğuş", "Kabadayı" gibi sinema filmleri ve 'Aşk-ı Memnu', 'Beyaz Gelincik' gibi televizyon dizileriyle tanınan ünlü oyuncu Rana Cabbar 20 Nisan’da vefat etti. Aşkı Memnu televizyon kanallarında tekrar tekrar oynayacak ama Süleyman Efendi hiç gelmeyecek.

8 Mayıs’ta bir süredir Washington’da tedavi görmekte olan eski devlet bakanı ve CHP milletvekili Kemal Derviş 74 yaşında hayatını kaybetti. Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi’nin yanı sıra Princeton Üniversitesi’nde ekonomi ve uluslararası ilişkiler alanında öğretim üyeliği görevinde bulunan Derviş, 1978 yılında Dünya Bankası’na katılmıştı.

Milyonların kalbinde ve hafızasında sesiyle, türküleriyle, filmleriyle yer eden Nuri Sesigüzel 20 Mayıs’ta hayata veda etti. Yaklaşık kırk sinema filminde de rol alan sanatçı, uzun bir süre hastalıklarla uğraştı. Nuri Sesigüzel 86 yaşındaydı.

24 Mayıs’ta ABD'li rock yıldızı, müzik dünyasının gelmiş geçmiş en büyük seslerinden biri olarak anılan Tina Turner uzun süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 83 yaşında aramızdan ayrılan sanatçı “Rock’n Roll’un Kraliçesi” olarak anılıyordu.

24 Mayıs müzik değerlerimiz açısından sıkıntılı bir gün oldu. Türkiye’de caz müziğinin yaygınlaşmasına önemli katkılarda bulunan İlham Gencer Bodrum’da 101 yaşında hayatını kaybetti.

24 Mayıs’ta bir üzücü haber de futbol dünyasından geldi. Türk futbolunun ve Fenerbahçe'nin efsane ismi ‘Puşkaş Ergun’ lakabıyla tanınan Ergun Öztuna hayatını kaybetti. Süper Lig’de Fenerbahçe’nin ilk golünü atan Öztuna, 103 gollük sezonda da Veselinovic’in yardımcılığını yapmıştı.

Bir süredir İstanbul’da bir hastanede tedavi gören Sabah Gazetesi yazarı Engin Ardıç, 27 Mayıs’ta hayatını kaybetti.

Sabah Gazetesi başyazarı Mehmet Barlas, 1 Haziran’da İstanbul’da tedavi gördüğü özel bir hastanede hayatını kaybetti.

Kantocu, ses sanatçısı ve sinema, tiyatro oyuncusu Nurhan Damcıoğlu, 5 Haziran’da İzmir’de kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Tek televizyon kanalı olduğu dönemlerde (bilhassa bayramlarda) eğlence programlarının çok önemi bir parçası olan Damcıoğlu, “Bayan Kanto” olarak da anılırdı.

Çocukluğumuzun sanatçılarından şarkıcı ve oyuncu Yıldız Tezcan, 6 Haziran’da Çınarcık’ta vefat etti. “Orda bir Köy Var uzakta” adlı çocuk şarkısını yorumlamasıyla bilinen sanatçı 78 yaşındaydı.

Türkiye’nin gelmiş geçmiş en iyi keman virtüözlerinden birisi olarak tanınan ve uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasında solist ve başkemancı olarak görev yapan Suna Kan, 11 Haziran’da 86 yaşında hayatını kaybetti.

12 Haziran’da, bir süredir sağlık sorunlarıyla mücadele eden ve ülkenin en büyük medya imparatorluklarından birini inşa ettikten sonra siyasete atılan İtalya’nın eski başbakanlarından Silvio Berlusconi 86 yaşında yaşama veda etti.

Ünlü sanatçı Metin Milli, bir süredir tedavi gördüğü Hacettepe Üniversitesi Hastanesinde 16 Haziran’da çoklu organ yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetti. Müziğini “popüler Türk sanat müziği” olarak tanımlayan Milli, 15 albüme imza attı, dört altın plak ve kaset ödülü kazandı.

8 Temmuz’da MFÖ grubunun üyelerinden pop müziğinin usta ismi Özkan Uğur 69 yaşında aramızdan ayrıldı. Hastalığını daha önce üç kere yenen sanatçı son aylarda yoğun bakımda tedavi görüyordu. 1970 yılında daha 17 yaşında Barış Manço Kurtalan Ekspres’te bas gitar çalarak profesyonel müzik yaşamına atılan sanatçı; Edip Akbayram Dostlar, Ersen Dadaşlar, Kaygısızlar ve İpucu 5’lisi gruplarında çalıştı. “İkinci Bahar”, “Yeter Anne”,  ”Cennet Mahallesi” gibi televizyon dizilerinde oyunculuk yeteneği ile izleyicilerinin beğenisini kazanan Uğur, “Ağırlığınca Altın” ve “Özkan’la Kaç Para” adlı yarışma programlarında da oldukça başarılı bir sunuculuk örneği de göstermişti. Mazhar ve Fuat artık ele güne karşı yapayalnız kaldı.

Devlet Tiyatroları sanatçısı Olcay Poyraz 9 Temmuz’da 80 yaşında hayatını kaybetti. Sanatçı; "Yabanlar, Yaşlı Hanımın Ziyareti, Rüya Oyunu, Peter Pan, Yedi Balkonlu Ev, Ayakta Durmak İstiyorum, Keziban, Bizim Şehir, My Fair Lady, Sular Aydınlanıyordu, Finten, Cadı Kazanı” gibi birçok oyunda yer almıştı.

Türk müziğine önemli katkılar sağlayan değerli sanatçı Baha Boduroğlu, 20 Temmuz’da sağlık sorunları nedeniyle götürüldüğü hastanede 76 yaşında aramızdan ayrıldı. Boduroğlu; tiyatro sanatçısı, müzik yapımcısı, ses sanatçısı, radyo programcısı ve Popsav Genel Sekreteri olarak çalıştığı yıllarda ülkemize sunduğu değerli katkılarıyla tanınıyor.

ABD’li pop ve caz şarkıcısı Tony Bennett New York’ta 96 yaşında hayata veda etti. Bennett, 36 kez aday gösterildiği Grammy'de 18 ödül kazandı ve dünya çapında 50 milyondan fazla albüm sattı.

Zonguldak Spor Basket 67 oyuncusu Mihrace Yasemin Buğracı, memleketi Diyarbakır’da geçirdiği üzücü bir trafik kazası sonucu genç yaşta aramızdan ayrıldı.

Bir süredir sağlık sorunları nedeniyle tedavi gören tiyatrocu, sinema ve dizi oyuncusu, şair, oyun yazarı ve yönetmen Yılmaz Gruda 25 Temmuz’da 94 yaşında hayatını kaybetti.

İrlandalı şarkıcı ve eylemci Sinead O’Connor 26 Temmuz’da 56 yaşında yaşama veda etti. 1980’li yıllarda şöhrete ulaşan şarkıcı dünya çapında üne sahip olmuş ve Türkiye’de de “Nothing Compares To You” şarkısıyla tanınmıştı.

Filme çekilmiş 395 senaryosuyla rekorlar kitabına giren usta senarist Sefa Önal 30 Temmuz’da 92 yaşında hayatını kaybetti.

Anadolu rock müziğinin efsane ismi, “baba” lakabını almış Erkin Koray 7 Ağustos’ta Kanada’da tedavi gördüğü hastanede 82 yaşında hayatını kaybetti. Koray’ın doğu ve batı müziklerinde yaptığı çalışmalar birçok müzisyeni etkilemiştir. Cemalim, Köprüden Geçti Gelin gibi çalışmaları ile Türk halk müziği, Nihansın Dideden, Kıskanırım gibi parçalar ile Türk sanat müziği eserlerini yorumlayarak Anadolu rock tarzının en önemli eserlerini vermiştir. Benim de kendimi bildim bileli dinlediğim sanatçının “Anma Arkadaş”, “Çöpçüler”, “Arap Saçı” ve “Öyle Bir Geçer Zaman ki” gibi çalışmaları her zaman dinlediğim şarkılar arasındadır. Birkaç kere Tatilya’ya çocuğunu getirmişti ve ben da ayak üstü sohbet etme şansını yakalamıştım. Bu da bana güzel bir anı olarak kaldı.

Türkiye’de çok meşhur olmasa da 1970’lerin popüler komedi dizisi “Three’s Company” ile adından söz ettiren oyuncu ve şarkıcı Suzanne Somers 17 Ekim’de 77 yaşında aramızdan ayrıldı. Bir süredir kanser ile mücadele eden sanatçı daha fazla direnemedi. Amerika’da yaşadığımız yıllarda benim de zevkle izlediğim bir diziydi.

Hepimizin severek izlediği Friends dizisinde canlandırdığı Chandler Bing karakteriyle şöhrete kavuşan Matthew Perry'nin 28 Ekim’de 54 yaşında yaşamını yitirdiği açıklandı. Hayatı boyunca sık sık sıkıntılı günler geçiren ve rehabilitasyona giren Perry, daha fazla devam edemedi ve genç yaşta aramızdan ayrıldı.

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde geçirdiği kazanın ardından tedavi altına alınan Ünlü televizyon programcısı ve sunucu Metin Uca, 17 Kasım’da aramızdan ayrıldı. TRT, Kanal D, Show TV, ATV, Star TV gibi kuruluşlarda muhabirlik ve programcılık yapan Uca 62 yaşındaydı.

“Ağlama Değmez Hayat”, “Benim Adım Çalıkuşu”, “Sarsam Seni” gibi yüzlerce eseri yorumlayan çocukluğumuzun ünlü sanatçısı Güzide Kasacı 29 Kasım’da tedavi gördüğü hastanede 94 yaşında hayatını kaybetti. Eşsiz gülüşü nedeniyle bir zamanlar “Bayan Kahkaha” lakabıyla anılan sanatçı, sesiyle büyük beğeni kazanmıştı.

Tiyatro, sineme ve dizi oyuncusu, yazar, eğitmen Can Gürzap 1 Aralık’ta hayatını kaybetti. 79 yaşındaki sanatçı bir süredir hastanede tedavi görüyordu. “Kurtlar Vadisi” ve “Medcezir” gibi çok izlenen dizilerde rol alan sanatçı, birçok radyo tiyatrosu da hazırlamıştı.

Bir süredir yoğun bakımda tedavi gören eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan 25 Aralık’ta 73 yaşında Ankara’da hayatını kaybetti.

2023 yılında ben de çok sevdiğim dostlarımı/akrabalarımı kaybettim.

Annemin kuzeni sevgili Teoman Günay da 20 Mart’ta aramızdan ayrıldı. Çocukluğumuzdan beri anılarımızı paylaştığımız Teoman ağabey, son haftalarda hastalıklarla uğraşıyordu. Kartal’da, Pendik’te onun akordeon ve orgundan çıkan nağmeler kulaklarımızda ve anılarda kaldı.

Ankara’daki Özel Yenişehir Koleji küçük bir okuldu. Sadece dokuz tane lise sınıfı vardı. Bu nedenle de aynı dönemde olmasanız da herkesi az çok tanırdınız. Bir aile samimiyetinde geçen okul yıllarımızın beraberliği, bugün elli yıl sonra halen devam ediyor. Yenişehir Kolejinin sembol isimlerinden biri olan ve çok sevilen Yalçın Ruta 4 Haziran’da aramızdan ayrıldı.

Annemin kuzeninin eşi ve Darüşşafakanın en sevilen öğretmenlerinden biri olan sevgili Taşkut Adanır 9 Haziran’da aramızdan ayrıldı. Her zaman iyi niyetli, her zaman samimiydi. Taşkut ağabey ile olan anılarımız da kalbimizin bir köşesinde kaldı.

14 Eylül’de sevgili ikinci kuzenimiz Zeynep’in eşi Taylan ağabey (Taylan Gün) de bizlere veda etti. Sevdiğim bir insandı ve beni her gördüğünde “Hani beni canlı müziğe götürecektin?” diyerek espri yapardı. Bir türlü denk getiremedik ve gidemedik. Gidebilseydik keşke.

Bazen yukarıda yazılar arka arkaya yazılmıştır. 15 Eylül’de sevgili ikinci kuzenimiz Zeki Yetkin de aramızdan ayrıldı. Taylan Ağabey’den bir gün sonra Zeki’yi de kaybetmek hepimize çok ağır geldi. Son yıllarda çok görüşemesek de çocukluğumuzda sık sık bir aradaydık. Deniz üzerindeki kafelerinde bana bilardo öğretmeye çalışırdı. Sevgili Zeki sen elinden geleni yaptın, bende kabiliyet yok.

Liste çok uzun. Kaybettiklerimizin içinde sevdikleriniz vardır, sevmedikleriniz vardır. Görüşü size hiç uymayanlar da vardır. Doğal olarak aynı durum benim için de geçerli. Bu bir sevgi listesi değil. Günahıyla ve sevabıyla aramızdan ayrılanları son bir defa anma yazısı. Hepsinin mekânı cennet olsun.

Sağlıklı kalın, mutlu kalın…

1 yorum:

  1. Sabah Sabah Evrankaya7 Ocak 2024 08:58

    Günaydın Dostlar,
    Yazılarımı Twitter'da AykutEvrankaya sayfasında, Facebook'ta Sabah Sabah Evrankaya sayfasında, LinkedIn'de Emin Evrankaya sayfasında takip edebilirsiniz.
    Sağlıklı kalın, mutlu kalın...

    YanıtlaSil