1 Ocak 2024 Pazartesi

Sabah Postası 2023


Günaydın Dostlar,

Koca bir yıl geçti ve çok fazla şey yaşandı. 2023 yılında yaşadığımız ana başlıkları hep beraber hatırlayalım mı? Her zaman “Ocak ayında iyi bir şey olmaz.” derim, 2023’te de bu durum değişmedi. Hatırlayacağınız gibi 2022’ye bütün sülale salgına yakalanmış bir şekilde girmiştik, bu sene Allah’a şükür sağlığımız yerindeydi.



Geçen sene ilk konumuz İstanbul’daki kar fırtınasıydı. Bırakın kar fırtınasını bu sene yağmur bile yağmadı. Yılın ilk ayı tarihin en sıcak geçen ocak aylarından biri oldu. “Hava çok güzel.” diyerek kendimizi sürekli dışarı atsak da bu anormal sıcaklar bizi ne yöne götürüyor diye de düşünmemiz gerekiyor.

Yılın ilk gününde Hırvatistan Eurozone’a dahil olan 20. ve Schengen Bölgesi 'ne dahil olan 27. ülke oldu. Bununla birlikte 28 yıldır kullanılan para birimi kuna yerine euro kullanılmaya başlandı ve Hırvatistan'a komşu Avrupa Birliği ülkeleri sınır kontrol noktalarını kaldırdı.

2 Ocak’ta Danıştay’ın oy çokluğuyla aldığı kararla Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı kesinleşti.

2022 yılını İran’daki gösterilerle kapatmıştık. 2023 başında gösterilerin adresi Peru oldu. Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun 7 Aralık 2022’de Kongre’de görevinden azledilip cezaevine gönderilmesinin ardından başlayan protestolar haftalarca devam etti. Ülkenin birçok kentinde sokağa dökülen binlerce kişi Boluarte’nin istifasını, gözaltında bulunan Castillo’nun serbest bırakılmasını, kongrenin kapatılmasını ve erken seçim talebinde bulundu. Gösterilerde birçok insan hayatını kaybetti.

15 Ocak’ta Nepal’de Yeti Airlines’a ait ATR 72 tipi çift motorlu uçak düştü. Başkent Katmandu’dan hareket eden uçakta 4’ü mürettebat olmak üzere 72 kişi hayatını kaybetti.

Amerika yılın ilk ayına katliamlarla başladı. California’da dans salonuna düzenlenen saldırıda 11 kişi yaşamını yitirdi ve Çin asıllı saldırganın intihar ettiği açıklandı. Yine aynı eyalette ertesi gün iki farklı noktada gerçekleştirilen saldırılarda en az 7 kişi hayatını kaybetti. Bu saldırgan da Çin asıllı Amerikalıydı. Toplamda üç haftada silahlı saldırılarda 39 kişi hayatını kaybetti.

30 Ocak’ta Pakistan’ın kuzey batısındaki Peşaver kentindeki bir camide meydana gelen saldırıda 32 kişi hayatını kaybetti, aralarında durumları kritik olanların da bulunduğu çok sayıda kişi de yaralandı.

Şubat’ın ilk haftasında biraz kar yağınca trafik kazaları da arka arkaya geldi. Karacabey’de meydana gelen kazada bir otomobil dönmek için bekleyen bir kamyona çarptı. 5 kişi öldü, 1 kişi de yaralandı. Hemen arkasından Dinar’da meydana gelen otobüs kazasında 8 kişi öldü, 35 kişi de yaralandı. Gün bitmeden bir zincirleme trafik kazası da Bursa’da meydana geldi. 4 kişinin öldüğü kazada 6 kişi de yaralandı.

6 Şubat’ta yaşamımızın en kötü afetlerinden birine şahit olduk. Sabah 4.17’de 7,7 şiddetinde Maraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen depremden 9 saat sonra Elbistan’da 7,6 şiddetinde bir deprem daha meydana geldi. Dünya tarihinde nadiren görülen bir durumla karşı karşıya kaldık. Çetin kış şartları da yardım çalışmalarını iyice zorlaştırdı. Deprem; Kahramanmaraş, Malatya, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Adıyaman, Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kilis vilayetlerinde büyük bir yıkıma neden oldu. 100 binlerce binanın yıkıldığı depremde ekipler nereye yetişeceklerini şaşırdılar. Dünyanın birçok ülkesinden yardım gelmiş olsa da felaketin büyüklüğü çalışmaların yetersiz kalmasına neden oldu.  Çok geniş bir alanda etkili olan depremde 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti, 100 binden fazla vatandaşımız da yaralandı. Yüzlerce kere ağladık ve enkaz altından ekiplerce kurtarılanlarla da mutlu olmaya çalıştık. 248 saat sonra kurtulan Aleyna ve 278 saat sonra kurtulan Hakan halen gözümün önünde. 17 yaşındaki Aleyna’nın “İyiyim, teşekkür ederim.” demesini hiç unutamıyorum. Deprem sonrası Elazığ da dahil olmak üzere 11 ilde olağanüstü hal ilan edildi. Aynı deprem Mısır’a kadar çok geniş bir coğrafyada hissedildi ve Suriye’de de 6 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Ebrar Sitesi, Rönesans Sitesi, İsisas otel gibi isimler içimizde bir kâbus gibi kaldı. Deprem sonrası yapılan açıklamada 717 bin konutun ağır, acil, yıkık veya orta hasarlı olarak tespit edildiği belirtildi. Binlerce arama kurtarma ekibi oluşturamayacağımıza göre yıkılmayacak binalar yapmalıyız. Allah bir daha böyle sıkıntılar göstermesin.

On bir ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli iki depremin ardından 20 Şubat akşamı Hatay merkezli iki deprem daha meydana geldi. Defne merkezli 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından Samandağ’da 5,8 büyüklüğünde bir deprem daha gerçekleşti. Üç dakika arayla meydana gelen depremler birçok ilde şiddetli şekilde hissedildi ve hasarlanmış evlerin bir kısmı çöktü. Hatay merkezli depremlerde 6 kişi hayatın kaybetti, 294 kişi de yaralandı.

Yunanistan'da bir yolcu treninin başka bir yük treniyle çarpışması sonucu meydana gelen kazada 57 kişi hayatını kaybetti. Kazanın ardından başkent Atina, Selanik ve Larisa kentlerinde protesto gösterileri düzenlendi ve ulaştırma bakanı istifa etti.

Bazen çile hiç bitmez. 14 Mart’ta Şanlıurfa'da ve Adıyaman’da bütün gece etkili olan sağanak sonucu bazı dereler taştı ve deprem bölgesini sel bastı. Şanlıurfa'da 16, Adıyaman'da 3 kişi hayatını kaybetti. Üç binden fazla ev ve işyeri zarar gördü.

Mart ayında Afrika’nın doğusunda etkili olan Freddy Kasırgası nedeniyle Malavi’de 438, Mozambik’te 67 ve Madagaskar’da 17 olmak üzere 500’den fazla kişi hayatını kaybetti. Kasırgadan en çok etkilenen Malavi’de binlerce kişi evsiz kalırken 345 binden fazla kişi kasırgadan etkilendi. Mozambik’te ise kasırga nedeniyle 50 bin kişi yerinden oldu.

Sudan’da, aynı askeri yönetim konseyi içinde yer alan ordu komutanı ve ülkenin fiili devlet başkanı General Abdulfettah el-Burhan ile RSF milislerinin komutanı General Muhammed Hamdan Dagalo arasında aylardır süren gerginlik, 15 Nisan günü Hartum'da çatışmaya dönüştü. Çatışmalarda en az 1.000’den fazla kişinin öldüğü, binlerce yaralı olduğu açıklandı.

5 Mayıs’ta Dünya Sağlık Örgütü Covid-19’un artık küresel bir acil durum olmadığını açıkladı. 2,5 yıl boyunca milyonlarca insanın ölümüne neden olan hastalık nasıl başladı ve nasıl bitti anlayamadık. Olduğumuz milyarlarca aşı yanımıza kâr kaldı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi çok zor bir yıl geçirdi. Sıkıntılar bitmek bilmedi. Mayısın ilk haftasında Hatay'da çekici ile çarpışan kamyon, direksiyon hakimiyetinin kaybolması sonucu 11 araca daha çarparak 13 kişinin hayatını kaybetmesine 30 kişinin de yaralanmasına neden oldu. 24 saat geçmeden Şanlıurfa-Gaziantep karayolunun 23. kilometresinde, araç yüklü bir tır ile kamyonet çarpıştı. İki aracın da şarampole devrilmesi sonucu 6 kişi hayatını kaybetti. Hemen ardından Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde minibüsün devrilmesi sonucu 2 kişi yaşamını yitirdi, 10 kişi de yaralandı.

Fransa’da düzenlenen 76’ncı Cannes Film Festivalinde ünlü oyuncu Merve Dizdar, Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği “Kuru Otlar Üzerine” filmindeki rolü ile “En İyi Kadın Oyuncu” ödülüne layık görüldü.

2 Haziran’da Hindistan'da bir yolcu treni raydan çıkarak Odisha'nın Balasore bölgesinde bir yük treniyle çarpıştı. Meydana gelen tren kazasında 300’den fazla kişi hayatını kaybetti, binden fazla kişi de yaralandı.

Aylarca devem eden Survivor 2023 mücadelesi İstanbul’da yapılan büyük final ile sona erdi. Nefise Karatay ve Özgür Tetik’in final koltuğuna oturduğu yarışmada seyirci oylarıyla Nefise Karatay şampiyon oldu. Nefise’nin parkurlarda en başarılı yarışmacı olması geçen seneki tartışmalara meydan vermedi.

14 Haziran’da Yunanistan'ın Mora Yarımadası'nda bulunan Navarin'den 47 deniz mili uzaklıktaki uluslararası sularda göçmenleri taşıyan balıkçı teknesi alabora oldu. Balıkçı teknesinde bulunan 104 kişi kurtarılarak Kalamata Limanı'na getirildi, olayın ardından yürütülen çalışmalarda 82 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.

Haziran ayında beş yolcusu ile Titanik yolcu gemisinin enkazını görmek üzere yola çıkan denizaltıdan bir daha haber alınamadı. Turistik amaçlı gezi faciaya dönüştü ve denizaltıdaki beş kişinin vefat ettiği açıklandı. Günlerce süren aramalar neticesinde denizaltının bazı parçalarına ulaşıldı.

Hawaii’nin Maui adası çok turistik ve çok güzel bir ada. Amerika’da yaşadığım yıllarda ben de ziyaret etmiştim. 8 Ağustos’ta başlayan yangın bu cennet adaya geri dönülemez bir tahribat yaptı. 100’den fazla kişinin hayatını kaybettiği yangında 2.170 dönümlük alanın yanmasının yanı sıra 2.200 bina ve diğer yapılar da zarar gördü.

21 Ağustos’ta Yozgat’ın Sorgun ilçesinde kontrolden çıkan yolcu otobüsü karşı şeride geçerek 30 metrelik şarampole yuvarlandı. Kazada 12 kişi hayatını kaybetti, 19 kişi de yaralandı. Daha sonra yapılan açıklamalarda otobüs şoförünün kalp krizi geçirdiği belirtildi.

Trafik kazaları bütün yıl boyunca hiç bitmedi. 2 Eylül’de Denizli’de kum yüklü kamyon otobüse çarptı. Kazada 7 kişi öldü 42 kişi yaralandı. Otobüsün bir düğüne giden yolcuları taşıdığı öğrenildi. Kamyon şoförü ilk ifadesinde aracın direksiyonunun kitlendiğini söyledi.

9 Eylül’de Fas'ta meydana gelen 7,0 büyüklüğündeki depremde 3.000’den fazla kişi hayatını kaybetti, 5.600’den fazla kişi de yaralandı. Ülkenin kuzeyinde 8 kilometre derinlikte meydana gelen deprem, başkent Rabat başta olmak üzere Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerinde halkı sokağa döktü.

Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran "Daniel" fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden oldu.. Yağış miktarının kırk yılın en yükseği olarak nitelendirildiği felakette 11 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

27 Eylül’de Irak’ın kuzeyindeki Hamdaniye ilçesinde bir düğün sırasında çıkan yangında 100'den fazla kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de yaralandı.

Hamas, 8 Ekim’de sabah saatlerinde 'Aksa Tufanı' ismi verilen bir operasyonla İsrail'e saldırdı. Gazze Şeridi'nden İsrail'e sızan militanlar bazı şehirlere ulaştı. İsrail'in güneyinde Hamas militanları ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda 1.500’den fazla İsrailli hayatını kaybetti, binlercesi de yaralandı. İsrail’in Gazze’deki evleri, Hamas yöneticilerinin ikametlerini, tünelleri ve sivil halkı hedef alan karşı saldırılarında da 28.000’den fazla Filistinli hayatını kaybetti, on binlerce kişi de yaralandı.

Her ne kadar İsrail-Hamas savaşının gölgesinde kalsa de Şubat 2022’de başlayan Ukrayna-Rusya savaşı da bütün yıl boyunca devam etti. Bugüne kadar yarım milyona yakın insanın hayatını kaybettiği açıklansa da bu rakam taraflar tarafından doğrulanmadı.

Aralık ayı başında müzik platformu Spotify 2023 yılının en çok dinlenen şarkıcılarını ve şarkılarını açıkladı. En çok dinlenen şarkıcı Taylor Swift olurken en çok dinlenen şarkı da Miley Cyrus’un seslendirdiği “Flowers” şarkısı oldu. Türkiye’de en çok dinlenen sanatçı Semicenk olurken en çok dinlenen şarkı da Simge tarafından seslendirilen “Aşkın Olayım” şarkısı oldu. Sabahtan akşama kadar her türlü müziği dinleyen bir insan olmama rağmen Semicenk ismini hiç duymamış olmam da benim açımdan ilginç bir gelişme oldu.

Bu sabah aklıma gelen bazı ana konuları özetlemeye çalıştım. Yaşanıyor ve unutuluyor. Çektiğimiz sıkıntılar da güzellikler de hepsi geride kalıyor. Umarım 2024’de çok daha fazla güzelliklerin olduğu bir yazı yazarım.

Sağlıklı kalın, mutlu kalın…

8 yorum:

  1. Sabah Sabah Evrankaya1 Ocak 2024 08:56

    Günaydın Dostlar,
    Yazılarımı Twitter'da AykutEvrankaya sayfasında, Facebook'ta Sabah Sabah Evrankaya sayfasında, LinkedIn'de Emin Evrankaya sayfasında takip edebilirsiniz.
    Sağlıklı kalın, mutlu kalın...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler emeğinize Sağlık, cihat dedeme de selamlar 🖖

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabah Sabah Evrankaya1 Ocak 2024 15:05

      Ben teşekkür ederim.

      Sil
  3. Kaleminize sağlık, söyle bi gözümün önünden geçti herşey,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabah Sabah Evrankaya1 Ocak 2024 15:06

      Çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. Niye kaç şehit verdiğimiz in haberi yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabah Sabah Evrankaya1 Ocak 2024 15:07

      Çok haklısınız, yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  5. Elinize sağlik, kolay değil böyle bir yaziyi yazmak🙏

    YanıtlaSil