21 Ocak 2024 Pazar

Seyahat Analizi

Günaydın Dostlar,

Bütün bir yıl boyunca her gün otel ve ulaşım fiyatlarını takip ettik. Gelin bu sabah beraberce topladığımız verileri inceleyerek yorumlar yapmaya çalışalım.



Aylık raporumuzda da anlattığımız gibi 2023 yılında benim takip ettiğim otel fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 66,63 oranında artmıştı. Hemen belirteyim, bu otellerin arasında tatil köyleri yok.

Ekonomi Postası Aralık 2023

Geçen yıl fiyatı en çok artan iller %129,57 ile Kapadokya, %105,29 ile Ankara ve %97,34 ile Mersin oldu. 2022’ye göre fiyatı düşen herhangi il veya ilçe yok.

Günlük fiyatlara baktığımızda artışların en çok salı günlerinde olduğunu görüyoruz. Bana sorsalar tahmin edemezdim. Tahmin edemesem de benim açımdan mantıklı geliyor. Çalıştığım dönemlerde (seçme şansım varsa) ben de salı günleri seyahate gitmeyi tercih ederdim. Kocaman bir hafta sonundan sonra pazartesi işlere bakıp salı günü seyahate gitmek çok mantıklı görünürdü. Ne dersiniz, çoğunluk da benim gibi mi düşünüyor acaba? Bu durumu bilen oteller de salı günü fiyatları yükseltiyor olabilirler mi yoksa bu durum tamamen bir tesadüf müdür?

Bütün yılın fiyatlarını incelediğimizde düşüşlerin de en çok cuma günü olduğunu görüyoruz. Otel konaklamalarının büyük bir kısmının iş seyahatleri için olduğunu düşünürsek bu durum da mantıklı görünüyor. İş için bir yere giden insanlar, genelde cuma akşamı otelde kalmak istemiyorlar. Herkes bir an önce ailesinin yanına dönüp “Kızılcık Şerbeti” izlemek istiyor.

Kimse cuma günü otelde kalmak istemiyor. Hafta sonu tatili için gidenler olsa da sayıları çok fazla değil. İşin ilginç yanı da burada başlıyor. Ulaşım fiyatları da en çok cuma günü artmış. Dönüşlerin artacağını bilen uçak ve otobüs firmaları cuma günü fiyatlarını arttırıyor olabilirler mi?

Geçen yıl benim takip ettiğim otellerde en pahalı gün. 25 Temmuz’da olmuş. Peki, 25 Temmuz hangi gün? Salı. Temmuz zaten otellerin yoğun olduğu bir ay, salı günkü iş seyahatleri ile birleşince yılın en pahalı günü ortaya çıkmış olabilir mi?

Fiyatların en yüksek olduğu ikinci gün de 31 Aralık günü. Bunu hepimiz anlayabiliyoruz diye düşünüyorum. Otellerdeki yılbaşı programlarına katılanlar, geç saatlerde dönmek zor olacağı için o akşam otelde konaklamayı tercih edebiliyorlar.

Ay bazında baktığımızda da durum çok farklı değil. Bu durum her sene aynı mıdır bilmiyorum ama 2023’te fiyatların en yüksek olduğu ay temmuz ayı olmuş. İkinci sırada aralık, üçüncü sırada da ağustos var.

Fiyatların en yüksek olduğu aylara baktığımıza göre, en düşük olanlara da bakmamız gerekiyor. Fiyatların en düşük olduğu ay ocak ayı olmuş. Kimsenin canı bir yere gitmek istememiş. Zaten ocak ayında genelde iyi bir şey olmaz. İkinci sırada şubat, üçüncü sırada da mart var. Arada şubat tatili olmasına rağmen şubat ayı fiyatları tatilden çok da etkilenmiyor demek ki.

Genelde otellerde kalmayı çok tercih etmediğimiz yönünde bir yazı okudum. “Bizim kültürümüzde otelde kalmak yoktur, bir yere gideceğimiz zaman ilk olarak kimde kalabiliriz acaba?” diye düşündüğümüzden söz ediyordu. Başka bir şehre giden insanların yüzde 70’i akrabalarında veya tanıdıklarında kalıyormuş. Görülüyor ki otel en son çare. Bu fiyatlarla bu oran bizler için daha da yükselmiş olabilir.

Otellerle ilgili son belirtmek istediğim konu da bazı otellerin iki ayrı internet sayfaları olduğu konusu. İki adet sayfa hazırlanmış bağlantıyı tıkladığınızda bazı günler TL fiyatlı sayfa, bazı günlerde de euro fiyatlı sayfa açılıyor. Talebe ve diğer faktörlere göre bu durum her gün değişiyor.

Gelin biraz da işin ulaşım tarafına bakalım.

Yaz aylarında ciddi artışlar olmakla beraber 2022 Aralık’tan 2023 Aralık’a baktığımız zaman fiyatların sadece %9,67 oranında artmış olduğunu görüyoruz. Otellerde popüler bir ay olsa da aralık ayı ulaşım açısından baktığımızda fiyatların nispeten düşük olduğu aylardan bir tanesi.

Ay bazında baktığımızda da 2023’te fiyatların en yüksek olduğu ay eylül ayı olmuş. İkinci sırada ağustos, üçüncü sırada da ekim var. Yurtdışına dönüşlerin çok yoğun olduğunu bildiğim için eylül beni şaşırtmasa da ekimin de yüksek aylardan biri olması dönüşlerin ekime kadar uzadığını gösteriyor.

Fiyatları en düşük olduğu ay mart ayı olmuş. Gerçekten de mart en az seyahat edilen aylardan biridir. İkinci sırada şubat, üçüncü sırada da mayıs var. Nisan nasıl aradan sıyrılmış? Ramazan Bayramı’nın nisana gelmesinin etkisi olmuştur diye düşünüyorum.

2023 yılında ulaşım fiyatlarının en pahalı olduğu gün 28 Ağustos olmuş. İkinci sırada 1 Eylül, üçüncü sırada da 2 Eylül var. Gördüğünüz gibi hepsi aynı döneme denk gelmiş. Okullar açılacak diye dönüşler başlamış, uçak ve otobüs firmaları da boş durmamış.

Ulaşımda fiyatların en ucuz olduğu gün de 4 Nisan olmuş. Hangi gün? Salı. Salı günü dönen yok, insanlar otellerde “Aile” dizisini izliyorlar. Yukarıda da belirttiğim gibi salı otellerin en pahalı günü. Ulaşımın en ucuz olduğu ikinci gün 28 Mart. Doğru tahmin ettiniz, o da salı günü.

Sağlıklı kalın, mutlu kalın…

3 yorum:

  1. Sabah Sabah Evrankaya21 Ocak 2024 08:51

    Günaydın Dostlar,
    Yazılarımı Twitter'da AykutEvrankaya sayfasında, Facebook'ta Sabah Sabah Evrankaya sayfasında, LinkedIn'de Emin Evrankaya sayfasında takip edebilirsiniz.
    Sağlıklı kalın, mutlu kalın...

    YanıtlaSil
  2. Biz en iyisi Fenerin maçını izleyelim. Bu sene iyi gidiyoruz.

    YanıtlaSil
  3. Fırsat bulursam haftanın hangi günü oldugu farketmez benim için gezer gelirim abi beni bilirsin 🙋

    YanıtlaSil