20 Ağustos 2014 Çarşamba

Yamukların Dünyası

Günaydın Dostlar,

Karelerle yamukların çekişmesi tek taraflı adaletsiz bir rekabettir. Zavallı kareler her şey doğru düzgün olsun, açılarımın toplamı her zaman 360 derece olsun, her bir açım dik açı olsun diye uğraşırken yamuklar bu gibi konulara hiç takılmazlar. Onların derdi açıların kaç derece olduğu veya açıların toplamı değil, sağlayacakları şahsi menfaatleridir. Bana bir yararı olsun da şekli, açısı ne olursa olsun ruh hali yamuklar arasında çok yaygındır.

Bizler kabul etsek de etmesek de bu dünya yamukların dünyasıdır. Adlarından da belli olduğu gibi yamuklar her türlü sakat işe ve politik tavra meyillidirler ama kareler bunu beceremezler. Her ne kadar geometrik olarak yamuk sayılsalar da sokağın gerçeği öyle değildir. Karelerden hayatta bir şey olmaz. Bir tarafını yırtsa en fazla dikdörtgen olur, bu da gidebileceği en son noktadır.

Yamukların gidebileceği noktaların sonu yoktur. Menfaatleri gerektiriyorsa beşgen bile olabilirler. Biri çıkıp da “Senin iç açılarının toplamı 370 derece.” derse ona da hiç itiraz etmezler, sen yeter ki karşılığındaki menfaatten bahset. Kafaları hep bu yönde çalıştığı için her ilişkiye de bu niyetle yaklaşırlar. Her samimiyetlerinin arkasında “acaba bundan ne yarar sağlayabilirim” beklentisi vardır. Kim bilir, belki boş laf ederken hiç sulamadan nasıl hıyar yetiştirileceğini öğrenirler.

Satın alınamayan, dik duran, ilkeleri olan, dürüst kareler her zaman dik açıyla durmak zorunda hissederler kendilerini. Doğuştan kare olarak doğmuşlardır. Kareler aralıksız çalışırken yamuklar birbirlerinin arkasından onların bu hallerine bakıp gülerler.

İşyerinde, sokakta, okulda, sporda, politikada, diplomaside yamuklar her zaman karelerin önüne geçerler. Bunun en büyük nedenlerinden biri de kareler sorumlu insanlar oldukları için ellerindeki işleri bitirmeye çalışırken yamuklar çeşitli kulis ortamlarında işi bitirmiştir bile.

Bugünün dünyasında nedir geçerli olan? İyi bir şeyler yapmak olmadığı kesin. Geçerli olan, iyi bir şeyler yaptığına insanları inandırmaktır. Bu konuyu da en iyi bizler biliyoruz diye düşünüyorum. Kareler de duruşları ile bugünkü pazarın baş belalarıdır. Yamuk tam işi ayarlamışken çıkar bir kare, bütün planlarını bozar.

Kendilerini eksik hisseden ve her zaman karelere karşı başarısız olacaklarını bilen yamuklar, sürekli çeşitli ortamlarda karelere karşı kulis yaparlar. Çalışkanlıkta, tecrübede, iş bitiricilikte, tahsilde karelerle başa çıkamayacaklarını bildikleri için her zaman yamuk yollara başvururlar. Bilgisi, becerisi, tecrübesi medeni bir tartışmaya müsaade etmeyen insanların işi hemen saldırganlığa, küfürlere dökmesi gibi bir durumdur bu. Günümüz dünyasında genelde bu çabalarında başarılı da olurlar.

Kimse zannetmesin ki yamukları eleştiriyorum. Yamuklar, çalışmaktan başka bir şey bilmeyen karelerin yarattığı eserlerdir. Yamukların karelerden bir şey öğrenme arzuları yoktur, onların zaten yolları bellidir ama karelerin yamuklardan öğreneceği çok şey vardır.

Kareler, yamukların insanlarla nasıl samimi olduğunu uzaktan izlemekle yetinirler. Onlar da dedikodu yaparlar. “Bak şu yalakanın yaptıklarına.” filan gibi sözlerle kendilerini rahatlatmaya çalışırlar ama bir sonbahar sabahında o yalaka başlarına amir oluverir. Muhtemelen o günden itibaren de hitap şeklini değiştirmen gerekir.

Bugün artık kare olmanın modası geçti, yamuk olmak da doğru bir iş değil, acaba herkesin hedefi paralel kenar mı olsa yazıyordum ki bir an ne zırvaladığımı fark ettim.

Haklısınız, paralelkenar hiç olmaz.

Sağlıklı kalın, mutlu kalın…

8 yorum:

  1. Yine döktürmüşsün Emin abi 👏🏻 Harika.

    YanıtlaSil
  2. Emin cigim sen bu denemelerini bir dergiye göndersen çok iyi olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmişte bir iki dergide yayınlandı. Maalesef bu ülkede edebiyat dergilerinin ömrü çok kısa oluyor...

      Sil
  3. Hocam ellerine sağlık🙏
    Seninle Coca Cola’da aynı dönemlerde çalışamadığım için çok hayıflanıyorum bu güzel yazılarını okuduğum zamanlar. Yazıda belirttiğin yamuk diye nitelendirdiğin hıyarlardan , yalakalardan , beş para etmeyen ama sürekli maskeli tiyatro aktörlerinden benim dönemimde de , senin döneminde epey vardı. Yazının sonunda zırvaladım demişsin. Kendine haksızlık etmişsin. İpe sapa gelmez yamuklara ve her devrin soytarılarına tek bir isim bulman gerçekten imkansız. Allah onların cezalarını yamuk karakter ile zaten vermiş. Bırak kendi pisliklerinde boğulsunlar......

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için teşekkür ederim. Her dönemde çeşit çeşit geometri insanların karşısına çıkıyor. Biz her zaman elimizden geldiği kadar dik açıyla durmaya ve çalıştığımız her yeri babamızın şirketiymiş gibi korumaya çalıştık...

      Sil
  4. Mühtis bir yazi. Yillar once bir yoneticim bana sen cok köşeli adamsin. Bana kare demek istemiş. Nasil olmam gerektigini anlatirken tarif aynan senin yazdigin gibi adam olmami istedi ama ben kare olmaya devam ettim. Çember, Yamuk vs gibi şekillere giremedim. Yani törpiliyemedim.Iyi aksamlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şekiller zaten doğuştan belli oluyor, büyürken de sağlam temellere oturuyor. Daha sonra değişmesi imkansız...

      Sil
  5. Günaydın Dostlar,
    Yazılarımı Twitter'da AykutEvrankaya sayfasında, Facebook'ta Sabah Sabah Evrankaya sayfasında, LinkedIn'de Emin Evrankaya sayfasında takip edebilirsiniz.
    Sağlıklı kalın, mutlu kalın...

    YanıtlaSil