23 Mart 2014 Pazar

Öğlen Öğlen Twitter

Günaydın Dostlar,

Nedir Twitter?

Twitter bir şirkettir. Adı da Twitter Inc. O da her şirket gibi bir şeyler satıyor. Nedir sattığı? Haberleşme hizmeti.

Birçok seçeneğin var. Yüzlerce arkadaşına bir mesaj, bir yorum yollayacağın zaman yüzlerce mesaj atabilirsin; WhatsUp grupları üzerinden yollayabilirsin; yüzlerce kişiyi arayabilirsin; yüzlerce e-mail atabilirsin; yüzlerce mektup yazabilirsin; yüzlerce minik duman mesaj bulutu yaratabilirsin vs. vs. ya da Twitter’ı kullanarak yüzlerce kişiye tweet atabilirsin. Twitter da bu tip hizmet satan şirketlerden bir tanesidir.



Birçok şirket haberleşme hizmeti sattığına göre buradaki sorun nedir? Amcanın biri bu hizmeti kullanarak teyzemin birini sinir edecek bir mesaj atmış ve bunu da herkes görmüş. (Böyle bir teyze var mı, yok mu o konuya hiç değinmiyorum bile). Ne yapmış teyze? Amcamı Twitter’a şikâyet etmiş. “Kapat bu terbiyesizin hesabını.” demiş. Twitter umursamayınca da doğal olarak gitmiş, mahkemeye vermiş. Mahkeme de karar vermiş ve Twitter’a “Kapat bu hesabı.” demiş. Twitter yine umursamamış ve devlet büyüklerimiz devreye girip Twitter’ı Türkiye’de yasaklamışlar.

Türkiye’de hizmet veya ürün satan binlerce firma var ve bunların birçoğunun hizmet veya ürün sattıkları tüketiciler ile birçok sorunu olabiliyor ve doğal olarak mahkemelerde birçok dava açılabiliyor. Ticari yaşamın en doğal süreçlerinden biri



Şimdi örnek olarak aynı durumu bütün dünyada ve Türkiye’de de faaliyet gösteren bir Alman otomobil devi için düşünelim. Teyzem mutsuz, arabamı şöyle yapın, böyle yapın diyor, adamlar yapmıyor. Almanya’daki ana firmaya yazıyor, onlar da umursamıyor ve gidiyor, mahkemeye. Mahkemeyi kazanıyor ama firma yine de mahkeme kararlarını yerine getirmiyor. Hemen devlet büyüklerimiz devreye girip bu firmayı Türkiye’de yasaklıyorlar.

Olmaz mı diyorsunuz?

Neden olmasın ki? O zaman olay başka yerlere gider ve Twitter mahkeme kararı için filan değil, sadece insanların haber alma özgürlüğünü kısıtlamak için kapatılmış gibi bir durum ortaya çıkar. Böyle bir durum başka bir firmaya uygulanmaz diyorsanız Twitter'ın kabahati haberleşme hizmeti sunuyor olması mıdır?

Böyle bir durumda, Allah korusun ne deriz el aleme, konu komşuya? Millet halimize güler.

Sağlıklı kalın, mutlu kalın…


1 yorum:

  1. Günaydın Dostlar,
    Yazılarımı Twitter'da AykutEvrankaya sayfasında, Facebook'ta Sabah Sabah Evrankaya sayfasında, LinkedIn'de Emin Evrankaya sayfasında takip edebilirsiniz.
    Sağlıklı kalın, mutlu kalın...

    YanıtlaSil