8 Mart 2014 Cumartesi

Siz Bu Ülkenin Kadınını Yabana Atmayın

Günaydın Dostlar,

Geçmiş yıllarda eski iş yerimde çalışırken yeni eleman alımı yapacağımız zamanlarda insan kaynakları bölümündeki arkadaşlar, adaylarla ilk görüşmeyi yaparlar, olumlu buldukları adaylara da İngilizce testi verirlerdi.

İngilizce testi öyle büyük bir kâbus halini almıştı ki bana bir aday getirdikleri zaman, her şeyden önce “İngilizce testinden kaç aldı?” diye sorardım. O şirkette İngilizce, günlük hayatın çok önemli bir parçası olduğu için lisan seviyesi belli bir puanın altında olan arkadaşlarla yola çıkmamız mümkün değildi.



Hangi üniversiteden mezun olmuş olurlarsa olsunlar, erkekler genelde çok düşük puanlar alıyorlardı. Tabii istisnalar vardı ama İngilizcesi çok iyi diye bildiğimiz okullardan mezun olanlar bile genelde 60-65 seviyesinde puanlarda kalıyorlardı.

Bunun tam aksine kızların averajı da genelde çok yüksekti. Nerede okumuş olurlarsa olsunlar, 75’ten daha düşük puan alan kimseyi hatırlamıyorum. 90-95 gibi çok yüksek puan alanların da hemen hemen hepsi kızdı.

Bu durum böyle yıllarca sürdü gitti. Her on erkekten biri veya ikisi 80-90 puan alırken kızların çok büyük bir kısmı 80-90 puan alıyordu. Yarı şaka, yarı ciddi dedim ki “Bu ülkede erkekler bitmiş kardeşim." Zaten "Kariyer Net", "LinkedIn" gibi sitelerde arama yaparken arama parametrelerine onu, bunu koyup bir de erkek deyip listeyi ararsanız listenin %75’i gidiyor.

Siz bu ülkenin kadınını yabana atmayın!

Erkekler, ne kadar harika olduklarını herkese anlatmaya devam ederken kadınlar işi bitirdi. Tabii burada sormamız gereken soru, “Erkekleri bu kadar harika olduklarına inandıranlar kim?”. O da ayrı bir sabahın konusu olsun.

Banka reklamlarının bir tanesinde diyor ya “Cepheye mermi de taşır bu eller, basketbol da oynar.” diye durum aynen böyle.  Bence onları yapacağı gibi çok isterse üstüne çocuk da yapar, kariyer de. Bizim becerikli kadınlarımız o araya iki de dedikodu sıkıştırır.

Neymiş efendim piyasada erkek yokmuş.

Zaten doğduğu günden beri şımarık büyüyen Türk erkeğinin iyice şımarması için bundan daha güzel bir ortam olamazdı.

Siz bu ülkenin kadınını yabana atmayın!

Erkekler kasıladursun, bu ülkenin kadını erkeklerden en az on kat daha cesurdur. O cesur kadın her işe vardır. O cesur kadın, sabahın 05.00’inde trene biner; işe gider; o arada da karnında bir tane, kucağında da iki tane çocuk taşır. O cesur kadın, Manavgat’tan kalkar Erciş’e, Van’a öğretmenlik yapmaya gider. Tıpkı Zehra Öğretmen gibi Aysun Öğretmen gibi Burçin Öğretmen gibi ve diğer bütün cesur kadınlar gibi. O cesur kadın, gerektiğinde sobaya büyük bir aşkla sarılır ama minik öğrencilerinin zarar görmesine müsaade etmez.

Erkeklerin hemen en ufak bir aksilikte morali bozulur, isteği kaçar ama bu ülkenin kadını farklıdır; aksilik, zorluk, şartlar vız gelir onlara. Aklına koyarsa zorlu kış şartlarında cephaneyi dağlardan aşırır.

O cesur kadın, çocuğunu feda eder; kocasını feda eder, kardeşini feda eder ama ağlamaz. “Ağlayıp düşmanlarımı sevindiremem, şehidime sözüm var.” der.

Siz bu ülkenin kadınını yabana atmayın!

Bu ülkenin kadını kafasına bir şey koyduysa onu asla engelleyemezsin, en fazla geciktirebilirsin.

Her şeyi aşarsın, erkekleri aşarsın, bir yere vardığını zannedersin ama sen bu ülkenin kadınını aşamazsın.

Sağlıklı kalın, mutlu kalın…

3 yorum:

  1. Günaydın Dostlar,
    Yazılarımı Twitter'da AykutEvrankaya sayfasında, Facebook'ta Sabah Sabah Evrankaya sayfasında, LinkedIn'de Emin Evrankaya sayfasında takip edebilirsiniz.
    Sağlıklı kalın, mutlu kalın...

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir yazı olmuş Sayın Evrenkaya tebrik ederim. Onlar bizim baştacı analarımız , sevgi ve şevkat kaynağımız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabah Sabah Evrankaya4 Mayıs 2024 13:26

      Ben teşekür ederim.

      Sil